Finns det några e-ämnen man ska se upp med när man har celiaki?
Finns det några e-ämnen man ska se upp med när man har celiaki?
Svar:
Hej! Ibland används stärkelse som tillsats eller ”e-ämne” i livsmedel, så kallad modifierad stärkelse. Den kan komma från exempelvis potatis, vete eller majs. Det ska dock alltid stå från vilken växtart den har framställts ifrån samt ifall den kan innehålla gluten.Påverkar celiaki fertiliteten? Påverkas fertiliteten om man äter gluten trots celiaki? Gäller både män och kvinnor
Svar:
Hej, Ja för kvinnor med obehandlad celiaki (det vill säga innan diagnosen är satt) är fertiliteten lägre, dock är inte fertiliteten lägre för kvinnor med behandlad celiaki. Tyvärr finns det väldigt begränsat med forskning på celiaki och fertilitet hos män så jag har svårt att uttala mig i frågan. Har man celiaki och vill bli gravid, eller är gravid, skulle jag rekommendera att vara noga med att hålla sig till glutenfri diet, för att ge sig själv och barnet de bästa förutsättningarna. Med vänlig hälsning Dietist YlvaHej,
Jag undrar om druvsocker innehåller gluten?
Svar:
Hej, Nej, druvsocker är samma sak som glukos, en sockerart, och är helt fritt från gluten. Med vänlig hälsning Dietist YlvaHej,
Går det bra att dricka julmust då man har celiaki?
Svar:
Hej! Tack för din fråga. Julmust kan innehålla maltextrakt eller maltarom. Livsmedelsverket har undersökt glutenhalter i olika sorters julmust vid flera tillfällen. Ingen julmust har visat sig innehålla mer gluten än 20 mg/liter, vilket är gränsvärdet för "glutenfri". Därför går det bra att dricka måttliga mängder julmust, enligt Livsmedelsverket 1-2 glas per dag. Det går att hitta information om detta samt analyser som gjorts på Livsmedelsverkets hemsida. Med vänlig hälsning Dietist Ylva TörnerHej!
Jag flyttar till hösten till Hong Kong i ett halvår för att studera. Jag har IBS och är glutenintolerant och mår även bra av att äta laktosfritt. Det som nu oroar mig främst inför resan är detta med kosten och så. Jag tänker då främst på frukostbiten, hemma äter jag ofta laktosfri yoghurt, glutenfritt bröd eller liknande. detta lär vara svårt att få tag på där borta, så har ni några tips på vad man då kan äta, främst gällande frukost?
I övrigt är just detta med kosten och IBSen något som oroar mig en hel del inför resan, så har du/ni några råd rent tankemässigt hur jag kan tänka eller liknande så dela gärna med er
Svar:
Hej! Vad spännande att resa till Hong Kong! Jag har tyvärr aldrig varit där och vet inte så mycket om det glutenfria utbudet. Däremot vet jag att majoriteten av Asiens befolkning är laktosintoleranta och mjölkprodukter förekommer därför i väldigt liten utsträckning i deras kost. Att få laktosfritt bör därför inte vara några problem! Mycket av den asiatiska maten är baserat på ris och majs vilket också är positivt för dig med celiaki. Ett tips är att ladda ner celiakiförbundets översättningskort på kinesiska så att du lättare kan göra dig förstådd på restauranger/butiker. Hoppas du får en bra resa och lycka till med studierna! Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej,
Min son är glutenintolerant och han är 11 år. Vi har inte blivit kallade till läkare eller dietist de senaste åren. Enligt informationen vi fick senast så skulle han bara kunna äta Sempers ”rena” havre – men nu när jag letar information om havre så verkar det vara borta från listor över livsmedel som innehåller gluten. Kan han äta vanliga havregryn nu?
Tacksam för svar.
Svar:
Hej! Den tidigare informationen ni fått stämmer fortfarande. Det är alltså Ren havre som gäller eftersom vanlig havre kan vara kontaminerad med andra spannmål. Det finns många producenter av produkter med ren havre, och det finns både havregryn och havremjöl som har glutenfri märkning. Titta efter den glutenfria symbolen på havreprodukterna så är ni säkra på att de är gjorda av Ren havre. Enligt vårdprogrammet för celiaki ska barn följas upp av läkare och dietist varje-varannat år. Ibland ligger det dock på föräldrarna själva att komma ihåg att boka tiden. Hör gärna av dig till din sons barnläkare för att boka tid för uppföljning om det var ett tag sen sist. Be också gärna att få bli remitterad till dietist om ni inte redan har en dietistkontakt. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej,
Min dotter är allergisk mot veteprotein. Jag undrar hur det är med vetestärkelse, finns det något protein kvar där eller är det en annan typ av sammansättning?
Svar:
Hej! Många med veteproteinallergi tål vetestärkelse, dock inte alla. Vetestärkelse är kolhydratdelen i vetet medan den del som din dotter är allergisk mot är proteinet. Den vetestärkelse som finns i glutenfria produkter är rentvättat från protein, men det kan finnas små små rester kvar av veteprotein som de som är extremt känsliga reagerar på. Jag kan därför inte svara på om din dotter kan äta produkter med vetestärkelse. Diskutera gärna detta med hennes läkare/dietist. Det som kan vara bra att veta är att den vetestärkelse som finns i produkter som märks med glutenfritt har högre krav på sig att vara ren från protein. Finns vetestärkelse i en produkt som inte är märkt glutenfri kan den innehålla betydligt högre halter av veteprotein. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej!
Har du sett någon produkt på marknaden med benämningen ”mkt låg glutenhalt” (jag har fått uppfattningen om att alla glutenfria produkter håller sig under 20 ppm och att märkningen med ”mkt låg glutenhalt” därför känns överflödig..?
Svar:
Hej! Det stämmer att märkningen “mycket låg glutenhalt” mycket sällan används. Jag har inte sett det på någon produkt. De producenter jag pratat med har varit oroliga för att produkterna inte skulle användas av glutenintoleranta om de märktes med “mycket låg glutenhalt”. De sammanhang där jag har stött på att man refererar till under 100 ppm är i havreprodukter som ex havredryck där produkten ligger under 100 ppm men ändå inte får märkas med “mycket låg glutenhalt” eftersom den inte tillverkats på Ren havre. Så ja, visst kan märkningen tyckas lite onödig eftersom det uppenbarligen går att tillverka bra glutenfria produkter som ligger under 20 ppm gluten. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg dietistHej, Jag är gluten- och laktosintolerant sedan länge. För knappt 2 veckor sedan fick jag hoisin-sås på en restaurang (som två olika personal lovade var glutenfri…) som visade sig innehålla gluten. Jag har varit extremt trött och matt sedan dess, första veckan med magont och problem. Nu fungerar magen rätt ok, men jag har fortfarande “suget” högt upp i magen och vill äta ofta, men det värsta är att jag fortfarande är så fruktansvärt trött. Hur lång tid tar det för tarmen att läka efter att man råkat få i sig gluten? Och hur länge sitter symptomen i? Förstår att det varierar, min läkare har sagt att jag är känsligare än de flesta för mina tarmar var helt förstörda när jag fick diagnosen. Är det vanligt att man blir jättetrött när man råkat få i sig gluten?
Svar:
Hej! Vad tråkigt att höra att du fått i dig gluten trots att du frågat flera gånger. Precis som du skriver är det väldigt individuellt hur länge symtomen sitter i och därför omöjligt för mig att svara på hur länge du kommer att ha symtom. Trötthet kan absolut vara ett symtom på att du fått i dig gluten. Hur lång tid det tar för tarmen att läka kan också variera, men det kan ta flera månader. Det är dock skillnad när du som nu fått i dig en liten mängd gluten mot om man äter gluten dagligen. Skadan på tarmen blir mindre och läker förhoppningsvis snabbare vid enstaka glutenintag. Hoppas att du mår bättre snart! Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej, jag är glutenintolerant och fick diagnosen för ca 1½ år sedan. Har dessutom fått sluta äta vetestärkelse då jag inte tål det, äter också laktosfritt.
En längre tid har jag känt mig svullen, förstoppad och har mycket gaser trots att jag äter miniform, laxido och omeprazol. Kan det bero på glutenintoleransen eller kan det bero på något annat?
Ett stort problem för mig är att jag väldigt fort blir hungrig. Det går knappt två timmar efter varje avslutad måltid innan jag känner att jag skulle behöva äta igen. Det är jättejobbigt och eftersom jag inte kan gå ifrån hur som helst på mitt jobb blir jag ofta matt och har svårt att koncentrera mig.
Till frukost äter jag oftast havregrynsgröt (gjord på ren havre) och 2 smörgåsar samt dricker ca 1/2 glas vatten och 1 kopp kaffe. Jag kan inte äta fibrer som till exempel pofiber eller fiberhusk (har provat att ha det i bröddegen, dock inte båda fibersorterna samtdigt) eftersom jag får kraftiga magsmärtor. Annars vet jag att fibrer gör att man varar mätt längre men jag kan absolut inte äta det. Har du några bra tips på mat som gör att jag varar mätt längre samt minskar mina gasbesvär? Vill gärna också ha tips på bra mellanmål. Känner att jag inte får något gehör för mina frågor hos dietisten som jag varit hos ett par gånger, får bara generella svar.
Till sist undrar jag om jag behöver äta vitamintillskott? Har läst att glutenintoleranta behöver mycket tillskott av olika mineraler och vitaminer, mer än vad som finnns i vanliga multivitamintabletter. Har fått olika besked från olika läkare. Har ätit zink tillskott i utredningsfasen. Läkaren jag går hos nu bryr sig endast om antikropparna. En annan läkare jag har varit hos har sagt att jag skall äta d-vitamin men då han inte är min “ordinarie” läkare har jag inte gjort detta. Vad anser du om detta, behöver man inte kolla de olika halterna av mineraler i kroppen först?
Dessutom har jag kramper i benen, kan det vara magnesiumbrist?
Svar:
Hej! Eftersom detta är en frågespalt och jag inte träffat dig personligen så kan jag endast ge dig generella svar. Om du inte känner att du får den hjälp du behöver hos din dietist så skulle jag råda dig att se över möjligheten att få träffa en annan dietist. Det är självklart svårt att säga vad dina problem beror på. Skulle det kunna vara så att du får i dig gluten omedvetet eller att det finns ytterligare något födoämne du inte tål? Något som jag spontant tänker på när du beskriver dina symtom med gaser och förstoppning är IBS (Irritable Bowl Syndrome). Det är en ofarlig (men ibland besvärlig) sjukdom som påverkar tarmarnas rörelser och kan ge symtom som just gaser, förstoppning eller diarré. Precis som du skriver så är fibrer något som mättar bra. Något annat som mättar bra är protein. Exempel på mellanmål/frukost skulle därför kunna vara ex. ägg eller laktosfri keso/kesella med bär/frukt. Livsmedel som brukar ge gasbesvär är ex lök, vitlök, kål, bönor, kolsyrad dryck samt tuggummi. Prova gärna att minska på dessa livsmedel och se om det blir bättre. När det gäller vitaminer och mineraler är det svårt för mig att uttala mig på individnivå eftersom jag inte har en fullständig bild av vad du äter. I början efter att man fått sin celiakidiagnos och innan tarmen hunnit läka är det vanligt med brist på vissa mineraler och vitaminer pga av att tarmen har ett försämrat näringsupptag, ex. järn, B12 och folat. När tarmen läkt går det utmärkt att få i sig alla vitaminer och mineraler genom en allsidig glutenfri kost. Det finns därför inga geerella rekommendationer om vitamin- eller mineraltillskott för de med celiaki. Om man däremot utesluter ett eller flera livsmedel ur sin kost av olika anledningar kan det vara så att man behöver komplettera med tillskott av någon vitamin eller mineral. D-vitamin finns framförallt i fet fisk, ägg, berikade mejeriprodukter och margarin. Det är alltså ingenting du missar på grund av att du äter glutenfritt. Känner du dig orolig för ditt vitamin- och mineralintag kan du använda dig av multivitamintabletter som finns att köpa på Apoteket. Hoppas att du fått svar på några av dina funderingar. Jag råder dig dock att ta kontakt med dietist för att få en mer individuell bedömning och råd. Lycka till! Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. Dietist <strong> </strong>Jag är vegetarian, glutenintolerant och allergisk mot druvor. Vad i all världen kan jag egentligen äta?
Tack på förhand,
Svar:
Hej! Det finns mycket du kan äta! Försök att inte se begränsningarna utan möjligheterna! Grönsaker, bönor, linser, frukt och bär (förutom druvor), ris, quinoa, hirs, potatis samt glutenfritt bröd och pasta, mejeriprodukter och ägg (om du ej är vegan). Det som kan vara lite knepigt att hitta är färdiga vegetariska ersättningsprodukter, som ofta innehåller vetemjöl eller ströbröd. Istället får du laga mer själv från grunden ex. biffar/grytor på bönor och linser. Istället för ströbröd som bindemedel kan du använda glutenfritt ströbröd, pofiber eller fibrex. Det finns också vissa sorters sojaprotein/färs som inte innehåller gluten. Läs på innehållsförteckningen! Hoppas att du fått lite inspiration! Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej.
Jag fick diagnos igår med glutenintolerans. Jag har tillbringat mycket tid på nätet och kollat hit och dit. jag tycker det är svårt att ta in detta. Vad får jag äta, hittar ingen bra sida som jag gillar. Det jag är mest osäker på är kött, stärkelse, yoghurt..ja nästan allt egentligen. Finns det någon sida med varor som man kan äta? Alltså märken på varor.
Tack på förhand.
Förvirrad!
Svar:
Hej! Jag förstår att det kan kännas förvirrande till en början att ha fått diagnosen glutenintolerans (celiaki). Men jag är säker på att det kommer att kännas lättare för dig om ett tag. Det första rådet jag vill ge är att om du inte redan fått tid hos en dietist be din läkare om remiss till dietist där du bor. Du kan då få svar på många av dina frågor samt material kring vad det innebär att äta glutenfritt. Att inte tåla gluten innebär att du behöver avstå från produkter som innehåller vete, råg och korn. Rent kött innehåller inte något av dessa sädesslag. Däremot kan det finnas ex i paneringar eller halvfabrikat. Stärkelse går bra om den kommer från ex potatis, majs eller tapioka. Även vetestärkelse i glutenfria produkter går bra att äta då den är rentvättad från gluten. Yoghurt och andra mejeriprodukter innehåller inte gluten. Däremot kan müsli/flingor göra det. I de flesta matbutiker finns en separat hylla med glutenfria produkter som ex. bröd, pasta, mjöl och kakor. Självklart finns många andra produkter i affären som är naturligt glutenfria men det är svårt att radda upp dem alla. Det som blir viktigt för dig är att läsa på innehållsförteckningar för att se att det du äter inte innehåller vete, råg eller korn. Jag kan även tipsa dig om Ingredienslexikon som finns att köpa på celiakiförbundets hemsida (<a href="http://www.celiaki.se/">www.celiaki.se</a>) alternativt ladda ner som app i telefonen. Där kan du slå upp ingredienser som du är osäker på för att få veta om de innehåller gluten eller ej. Lycka till med ditt nya glutenfria liv! Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej!
Har haft problem med min mage sedan 2010. Doktorn trodde det var IBS så därför har jag levt med den tanken nu i tre år. Jag sökte för ett tag sen för min totala utmattning och konstanta trötthet. Då togs blodprov som visade att jag hade genen som kan utveckla glutenintolerans. Men i följdprovet senare visade att jag inte hade några antikroppar min läkare vill nu att jag ska göra en tunntarmsundersökning eller vara utan gluten i 6 månader för att testa om jag är intolerant.
Jag vill absolut inte göra denna undersökning så därför valde jag att vara utan gluten i 6 månader. min fråga är då kan det vara så att jag är intolerant trots jag inte har några antikroppar? och är det farlig att vara utan gluten om jag inte är intolerant? och om jag nu kör på en glutenfri diet borde jag väl ganska snabbt märka skillnad?
Svar:
Hej! I vissa fall kan det vara så att man ej ser något på blodprovet men att tarmen ändå är skadad på grund av celiaki. Det är inte farligt att äta glutenfritt även om du inte har celiaki. Tänk dock på att välja fiberrika produkter som ex. ren havre och fiberrikt glutenfritt bröd samt att äta mycket frukt och grönsaker för att få i dig tillräckligt med fibrer, vitaminer och mineraler. Däremot kommer en tunntarmsbiopsi inte visa något om du redan står på en glutenfri kost och du kommer därför inte att kunna få någon riktigt fastställd diagnos om du redan utesluter gluten. Hur pass snabbt man märker skillnad efter att ha börjat med glutenfri kost varierar. Om tarmen är skadad så kan det ta upp till ett år innan den är helt läkt. Därför är det inte säkert att du märker skillnad direkt. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej!
Sojalecitin finns i många produkter, är det något man som glutenintolerant bör avstå ifrån?
Tack på förhand!
Svar:
Hej! Sojalecitin utvinns ur sojabönan och används ofta som emulgeringsmedel i t.ex. margarin. Sojalecitin innehåller inte gluten. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej,
Jag fick för fyra år sedan diagnosen glutenintolerans efter att ha genomgått en gastroskopi, skulle efter ett år gå på återbesök för att göra en till för att konstatera att tarmluddet var tillbaka men flyttade till en annan stad och återbesöket uteblev.
Jag har ibland haft fortsatta problem med magen trots att jag äter glutenfri diet och för ett par veckor sedan fick jag en allergisk chock. Vårdcentralen tog blodprover och jag har nu fått ett brev hem om att jag inte är allergisk mot något de testade inklusive gluten. Hur kan det komma sig? Är det skillnad på allergi och intolerans, eller visar blodprover negativt om jag går på glutenfri kost, eller kan det vara så att jag feldiagnostiserats från början? Blir lite förvirrad och är tacksam för svar.
Svar:
Hej! Det stämmer att det är skillnad på allergi och intolerans. Det är olika typer av reaktioner i kroppen. Det finns dock inget som heter glutenallergi. Däremot kan man vara allergisk mot vete. Glutenintolerans eller celiaki är en kronisk sjukdom medan en allergi kan växa bort. Jag tror inte alls att du är feldiagnostiserad. Antingen har de tagit allergiprover som varit negativa, vilket stämmer om du har glutenintolerans som inte är en allergi. Om de även har tagit prov för gluten så visar det bara att du håller en glutenfri kost. För precis som du skriver visar ett test mot gluten ingenting om du redan äter glutenfritt. Hoppas att svaret gör att du känner dig mindre förvirrad! Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. dietistHej!
Vi har får lite olika bud runt att äta ute som glutenintolerant. Dietisten har informerat om 0 tolerans och strikt om en droppe vatten från vanlig pasta skvätter över till den glutenfria pastan ska den slängas. InGa brödsmulor, helst ej baka hemma med vanligt mjöl. detta har vi följt noggrant vilket om man tänker mjöl som farligt, leder dittills stora begränsningar i livet och en känsla att stora delar av vad en stad har att erbjuda är stängt för en. Hemma har vi nu efter ett och ett halvt år i det nya glutenfria livet , inga problem. Det är om man någon gång äter ute eller i samvaro med andra då man ska äta! Hur noga ska man vara! Vi ska bl.a. Till Legoland i sommar, vilket vi nästan inte vågar, för hur ska vi lösa det? Hänvisad att äta ute. Dock hyrt stuga så vi kan göra frukost och kvällsmat . Danskar som vet väldigt liten gluten utifrån vad vi förstått ! Vi var i Göteborg och lyssnade på en docent som hållet på med glutenpatienter i 30 år. Han drog lite roliga historier om hysteriska människor som ej ätit pastan för en vanlig mjölmakaron hade ramlat ner. Det hade inte vi heller gjort! Men ska vi nu lära om ? Ta lite större risker? Exempelvis äta pizza på restaurang där de erbjuder glutenfri pizza men tar på men utifrån vad vi förstår använder samma pastasås som till alla andra pizzor. Det vill säga folk har inte tillräckliga kunskaper om att inga kontamination får ske. Försöker man informera upplevs man som jobbig plus att dottern avskyr att väcka uppmärksamhet kring maten helst vill hon hon ha allt som alla andra. När man talar om vikten av hur strikt man ska vara säger de man möter jasså hon är speciellt mycket glutenintolerant ? Det har vi förstått att man inte kan vara? Skadorna är dos beroende! Symtomen kan dock vara mycket varierande? Från akuta smärtor till noll symtom. Tack på förhand från en mamma som vill göra det bästa hon kan för sin dotter men vill integrera mer än nödvändigt.
Svar:
Hej och tack för din fråga! Självklart ska din dotter kunna äta ute! Samtidigt som ni självklart också ska vara noga med att det hon äter är glutenfritt. Det kan ibland kännas som en svår balans. Men om ni är noggranna hemma så kommer de små mängder gluten som hon eventuellt skulle kunna få i sig genom kontamination när ni äter ute inte göra någon skada. Kliniska studier har visat att de flesta med celiaki klarar att få i sig ca 50 mg gluten/dag utan att kroppen tar skada. Det betyder inte att man ska äta något som man vet innehåller gluten men att det finns en liten marginal för spårmängder. När det gäller pizzerior är det bra att höra sig för hur de hanterar den glutenfria pizzan eftersom det ofta förekommer mycket mjöl i lokalerna. Ingredienserna till den glutenfria pizzan bör vara separata och pizzan gärna tillagas i en separat avdelning. I annat fall är det säkrare att välja en annan typ av restaurang, med mindre mjöldamm. När det gäller bakning hemma tycker jag inte att ni behöver utesluta vetemjöl helt om ni inte vill. Bara ni inte bakar samtidigt som glutenfri matlagning/bakning och att ni torkar av bänkar och redskap ordentligt efteråt. Det stämmer att symtomen kan se olika ut när det gäller celiaki. Men så länge er dotter inte får några symtom och transglutaminasvärdena ser normala ut så tycker jag inte att ni behöver oroa er. Hoppas svaret gjorde er något klokare och att ni får en trevlig resa till Legoland! Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. dietistKan man äta en produkt där det står jästextrakt av korn. Ligger det under gränsvärdet för vad som är glutenfritt?
Svar:
Hej! Jästextrakt är en smakförstärkare som ofta används istället för glutamat. Jästextrakt innehåller inte gluten. Även om korn finns med i tillverkningsprocessen överskrider halten av gluten i slutprodukten inte de gränsvärden som finns. Med vänlig hälsning Åsa Nordlander Leg. dietistFinns det någon ersättning för kruskakli som är glutenfri?
Svar:
Hej! Fibrex är en mycket fiberrik produkt gjord av betfiber, som i de flesta fall kan ersätta kruskakli. Du kan använda det både i bakning och matlagning (t.ex. färsrätter), men även blanda i müsli och gröt för extra fibertillskott. Det binder också mycket vatten vilket gör bröd och färsrätter extra saftiga. Med vänlig hälsning Åsa Nordlander Leg. DietistHej
Undrar om COOP:s bruna bönor innehåller gluten? På plastkorvsförpackningen står det “modifierad stärkelse av vete”. Är glutenintolerant men jättesugen på bruna bönor!
Svar:
Hej och tack för din fråga. Modifierad stärkelse av vete kan innehålla små mängder gluten. Om den modifierade stärkelsen som finns just i Coops bruna bönor överskrider gränsvärdet för gluten kan jag tyvärr inte svara på. Hör gärna av dig till Coop, så kanske de kan svara på din fråga. Kan du tänka dig något annat fabrikat än Coop så finns det flera andra fabrikanter som har glutenfria bruna bönor, till exempel Felix. Med vänlig hälsning Åsa Nordlander Leg. DietistHej, har kollat på lantmännens musli “START” Den innehåller Veteflingor, vetegroddar och vetekli Innehåller alla gluten?, Är det verkligen en nödvändig ingrediens? eller kan man kanske till o med be dom förklara varför dom inte kan ta bort eller byta ut dom så att vi gluten intoleranta också kan få äta en god musli!! Tacksam för svar!
Svar:
Hej, Alla de veteprodukter du nämner innehåller gluten, ja. Huruvida det skulle gå att göra START! utan dessa ingredienser överlåter jag till producenten att besvara. Eftersom START! inte är gjort på ren havre skulle det ändå inte bli en produkt som kan rekommenderas till glutenintoleranta. Mitt tips till dig är att göra din egen glutenfria “START”. Det är superenkelt! Blanda ihop 1 dl vatten, 1/2 dl naturell olja och 1/2 dl sirap eller flytande honung. Häll upp 1/2 paket rena havregryn i en bunke. Häll på blandningen och blanda med händerna tills du får en grynig massa. Häll över på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 20 min på 150 grader. Ta ut och rör om då och då. Du kan även om du vill blanda i lite hackade nötter eller frön i blandningen innan du sätter in den i ugnen. Lycka till! Med vänlig hälsning Åsa Nordlander, leg. dietistHej,
Innehåller modifierad stärkelse gluten?
Svar:
Hej! Modifierad stärkelse används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel i olika produkter. Stärkelsen kan komma från olika källor såsom potatis, majs, tapioka och ris, men även från vete. Om stärkelsen kommer från en råvara som innehåller gluten (t.ex. vete) måste detta anges i innehållsförteckningen. Står det bara modifierad stärkelse är det alltså fritt fram för dig som glutenintolerant att äta. Med vänlig hälsning Åsa Nordlander Leg. DietistÄr kornmaltextrakt glutenfritt? Tack på förhand!
Svar:
Hej och tack för din fråga! Maltextrakt, eller maltsirap som det också kan kallas, kan innehålla spår av gluten. De flesta produkter som innehåller kornmaltextrakt, till exempel cornflakes och julmust, ligger dock långt under gränsvärdet för vad som räknas som glutenfritt. Detta beror på att maltextrakt utgör en väldigt liten andel av produkten och att det endast finns spårmängder av gluten i maltextraktet. Ett undantag för detta är Kellogg´s cornflakes som innehåller en form av maltextrakt som innehåller mer gluten och därmed inte kan räknas som glutenfritt. Som du märker kan jag inte ge dig ett helt klart svar på denna fråga. Det du kan göra för att vara helt säker på om produkten räknas som glutenfri är att kontakta producenten eller söka på livsmedelsverkets hemsida för att se om de gjort några analyser. Se även tidigare svar här på sidan om cornflakes och julmust. Med vänlig hälsning Åsa Nordlander Leg. dietistHej,
Var trött på lunchen häromdagen och köpte pasta med spenat och lax från felix utan att tänka mig för. Kan jag ha förstört min tarm nu? Fick diagnosen celiaki i somras.
Svar:
Hej, När du äter gluten får du en skada på tarmen, vilket gör att näringsupptaget under en period kan bli sämre. Skadan läker dock med tiden. Naturligtvis ska du göra ditt bästa för att detta inte upprepas. Får du i dig gluten regelbundet får tarmen svårt att återhämta sig. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej
Jag arbeta som hemkunskapslärare och ska göra en bulgurpanna men det jag funderar över är om min elev som är glutenintolerant kan äta det? Om inte vad finns det för bra alternativ?
Tack på förhand
Svar:
Hej! Bulgur är gjort på vete och innehåller därmed gluten. Bra alternativ är quinoa, hirs eller ris. Det kan även gå att hitta ”kikärtscous-cous” vilket är gjort på kikärter. Med vänliga hälsningar Ylva Törner Leg DietistJag har under en längre tid funderat gällande om man kan äta mathavre när man är diagnostiserad med celiaki. Jag har sökt efter svar på internet men inte känt att jag funnit någon trovärdig källa, eller något svar jag känt varit definitivt.
Eftersom havren i sig inte innehåller gluten men den kan vara kontaminerad med andra spannmål.
Tacksam för svar!
Svar:
Hej! Precis som du skriver är havren i sig glutenfri. Både havregryn och mathavre kan dock innehålla upp till 5 % av andra spannmål och kan därför inte garanteras vara glutenfria. Tyvärr finns (vad jag känner till) ingen “ren mathavre” på marknaden. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg DietistHej! tänkte bara fråga, innehåller glukos-fruktossirap gluten?
Svar:
Glukos-fruktossirap innehåller inte gluten. Glukossirap framställs genom nedbrytning av stärkelse från exempelvis majs, potatis, tapioka eller vete. När man analyserat glukossirap som kommer ifrån vete har inga spår av gluten påvisats. Glukossirap klassas därför som glutenfri (<20 ppm gluten) även om den är framställd ur vete. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistTål personer med gluten eller laktos, Bullens korv?
Svar:
Ja, Bullens pilsnerkorv är fri från både gluten, laktos och soja. Mvh Ylva Törner, leg. DietistHur är det med lösgodis. Vi plockar lösgodis med ren sked och i lådor som de fyller på från. Vi såg på barnkanalen att flickan som hade celiaki plockade godis som vanligt. hur är det med det? är det ok att plocka godis från samma lådor som alla andra gör?
Svar:
Hej, Oftast är det ingen fara att plocka godis ur de vanliga lådorna, så länge man läser på förpackningen att det inte innehåller något gluten. Kontaminationsrisken mellan sked och godis anses låg. Finns det rena skedar kan man naturligtvis ta med dem. Mvh Dietist YlvaLäste på internet om att man kan få vissa följdsjukdomar vid celiaki. Var sjuk ca 2 år innan jag fick min diagnos, hur stor är risken att drabbas då? Eller är det alltid en förhöjd risk, trots att man äter glutenfritt?
Svar:
Hej, Det stämmer som du läst att man kan få vissa följdsjukdomar vid celiaki. Dels finns det sjukdomar som är associerade till den näringsbrist som uppstår vid obehandlad celiaki och dels finns det sjukdomar som är vanligare bland personer med celiaki på grund av att risken ökar vid en speciell gentyp som är gemensam för flera olika autoimmuna sjukdomar. Vid obehandlad celiaki uppstår skador på tarmen som i sin tur leder till ett minskat näringsupptag. Förutom en viktnedgång kan man få brist på vissa vitaminer och mineraler till exempel B-vitaminer, järn och kalcium. Detta kan i sin tur leda till följdsjukdomar såsom blodbrist (anemi) och benskörhet (osteoporos). Det kan också leda till infertilitet. Vid glutenfri kost läker tarmen och man kan återigen ta upp näring som vanligt. Det är svårt att säga exakt hur långt gången en obehandlad celiaki behöver vara för att näringsbrister ska uppstå, men jag tror inte du behöver vara orolig. Om du äter en allsidig kost fri från gluten kommer ditt näringsbehov snart vara återställt igen. Eventuellt kan det till en början behövas ett tillskott på B-vitamin eller järn. Detta ordineras i så fall av din läkare. Det du kan behöva tänka på är att få i dig tillräckligt med fibrer och folsyra. Som glutenintolerant går man miste om fibrer från fullkorns-mjöl, pasta och bröd. Försök välja bröd som är bakat på grov mjölmix eller tillsätt fibrer i form av till exempel pofiber, fiberhusk, rena havregryn eller fibrex. Andra bra källor till fibrer är frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. Folsyra är ett B-vitamin som viktigt för celldelningen. Som glutenintolerant går man miste om den folsyra som finns i fullkornsprodukter. Istället får man tillgodogöra sig folsyra från gröna bladgrönsaker, kål, baljväxter och lever. Ett enkelt sätt att uppnå behovet av folsyra är att varje dag äta de 500 gram frukt och grönsaker som rekommenderas av Livsmedelsverket. Detta ger även ett bra fibertillskott och en mängd nyttiga vitaminer och antioxidanter. Som nämnts tidigare finns även ett antal sjukdomar som är associerade till celiaki till exempel diabetes typ 1, Addissons sjukdom samt vissa typer av sköldkörtel- och leversjukdomar. Detta beror på att anlagen till dessa sjukdomar finns i samma gen som anlaget för celiaki. Denna risk föreligger vare sig celiakin behandlas eller inte, men minskar troligtvis genom man följer en glutenfri kost. Att man bär på anlaget behöver dock inte betyda att man utvecklar någon av sjukdomarna. Många av dessa sjukdomar är ovanliga, så även om det föreligger en ökad risk vid celiaki är risken inte särskilt stor att drabbas. Hoppas att detta var ett någorlunda svar på din fråga. Med vänlig hälsning Åsa Nordlander, dietistHej, Då det är mycket vanligt att olika potatisprodukter som pommes frites friteras i olja på restauranger undrar jag om det är ok att äta som glutenintolerant. Många korvkiosker/hamburgerrestauranger kan ju även ha produkter med frityrsmet i samma olja och hur stor risk är det då att äta potatis som friteras i samma olja?
Svar:
Hej! Det finns erfarenhet av att mat som friterats i samma olja som gluteninnehållande mat inte behöver undvikas. En mindre undersökning av friterad mat från snabbmatsrestauranger som gjorts i Sverige kunde inte påvisa gluten i maten. Så för att svara på din fråga har det inte visat sig vara någon stor risk att äta exempelvis pommes frites från en snabbmatsrestaurang. Det finns mer att läsa kring detta på celiakiförbundets hemsida, under fliken Celiaki/äta glutenfritt/glutenfri kost, där du kan gå in och läsa ”Riktlinjer för nutritionsbehandling vid celiaki”. Med vänlig hälsning Ylva Törner, leg. DietistHej! Jag har nyss fått reda på att jag är gluten. Jag undrar därför om det finns många ord som betyder gluten tex. om man läser på förpackningar och sådant. Glad för snabbt svar:)
Svar:
Hej! Jag förstår om det är mycket nytt som nydiagnostiserad. Det finns inte direkt flera ord för gluten, men det finns många olika produkter och beteckningar som kan innehålla gluten. Det är inte så vanligt att just ordet gluten finns med i innehållsförteckningen utan man får istället leta efter till exempel vetemjöl, råg, korn, ströbröd, malt etc. Om du inte redan har träffat en dietist kan du be om att få kontakt för att få mer utförliga tips och råd. Jag kan även tipsa om ingredienslexikonet som finns som app. Sök på "ingredienslexikon" så hittar du det. Där kan du söka efter det mesta du kan finna i en innehållsförteckning och få reda på om det innehåller gluten eller ej. Lycka till med din nya kost! Med vänlig hälsning Ylva Törner, leg. DietistHej Hur är det med Proviva. Går den att dricka för en med celiaki.
Svar:
Hej! Proviva innehåller havremjöl. På Provivas hemsida står det att havren som används inte är ”ren” och att Proviva därmed inte kan klassas som glutenfri. Med vänlig hälsning Ylva Törner, leg. DietistHej Är det OK att ha majsmjöl i kosten då jag är glutenintolerant? Har också märkt att jag är känslig för lök och starka kryddor, kan det ha med min gluten att göra?
Svar:
Hej! Majsmjöl är naturligt glutenfritt och därför helt ok att använda. Om du nyligen fått din diagnos och tarmen inte hunnit läka helt kan du bli känslig mot till exempel stark mat och även mot laktos (mjölkprodukter). Detta ska dock gå över när tarmen är läkt, vilket kan ta upp till sex månader efter att du har börjat äta glutenfritt. Vissa kryddblandningar kan innehålla vetemjöl, men annars bör det inte ha något med din glutenintolerans att göra. Läs innehållsförteckningen för säkerhets skull. Med vänlig hälsning Dietist ÅsaHej! Jag har en son som är 15 år och har glutenintolerans. Nu undrar vi om det finns något proteinpulver som inte innehåller gluten?
Svar:
Hej, De flesta proteinpulver är glutenfria. Många av marknadens proteintillskott som marknadsförs för idrottare innehåller whey protein, alltså vassleprotein. Detta kommer från mjölk och ska alltså inte förväxlas med veteprotein. Läs för säkerhets skull innehållsförteckningen. Mvh Åsa Nordlander, leg. dietistHej,
Innehåller veteråvara gluten?
Svar:
Hej! Detta är en lite lurig beteckning och jag förstår att den kan göra dig förvirrad. Svaret kan vara både ja och nej. Tester har gjorts på veteråvara i soja och där har man funnit att glutenhalten inte överskrider de gränsvärden som finns för att få kallas glutenfritt. Soja är alltså glutenfritt trots att det innehåller veteråvara eftersom gluten försvinner i tillverkningsprocessen. Jag kan dock inte garantera att alla produkter där benämningen veteråvara finns med är glutenfria. Bäst är att kolla med producenten. Med vänlig hälsning Dietist ÅsaHej! Jag undrar vad guarkärnmjöl är och om man kan äta det trots celiakin? Jag blir så förvirrad när det står “mjöl” nämligen, när det är det man undviker som mest.
Svar:
Svar: Guarkärnmjöl utvinns ur guarväxten Cyamopsis tetragonolobas som är en baljväxt. Därmed är den glutenfri. Guarkärnmjöl används i livsmedel och fungerar då som förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Med vänlig hälsning, Ylva Törner, leg. dietistHej, kan glutenintoleranta äta bovete, tex boveteflingor? Vill kolla för säkerhets skull.
Svar:
Hej, Bovete är en ört som, trots det kanske lite förvirrande namnet, är naturligt glutenfri. Det finns i form av både mjöl, kross och flingor och är ett mycket bra kostfibertillskott för glutenintoleranta. Använd i müsli, bröd eller gröt. Även de grova glutenfria mjölmixerna kan innehålla bovete. Mvh // Åsa Nordlander, leg. dietistHej!
Jag har varit gluten i hela mitt liv och har alltid fått jätteont i magen då jag råkat få i mig något med gluten, ibland händer det även att jag kräks. Men nu de sista gångerna så har det inte hänt någonting, jag bor för tillfället i USA (ska bo här i 1 år) och vet att jag av misstag fått i mig gluten, t.ex. bröd, soja, panerad kyckling osv. Ingen av gångerna har jag fått ont i magen eller känt av minsta lilla och det har faktiskt hänt ganska många gånger de senaste månaderna. Jag har alltid skött min kost, men vad kommer det sig att jag inte känner av någonting nu? Kan det hända att man blir “mindre känsligare mot gluten” eller till och med blir av med det? För jag känner inte att jag mår dåligt eller någonting.
Sen undrar jag även, vad kan hända om jag får i mig gluten ett flertal gånger utan att jag känner av det? Vet att det påverkar min kropp på “insidan” men kan jag må dåligt eller får sjukdomar längre fram? Hört talas någonting om cancer och liknande, stämmer det?
Tack på förhand!
Svar:
Hej och tack för din fråga! Celiaki är en kronisk sjukdom vilket betyder att man inte kan bli av med den. Däremot kan, precis som du beskriver, symtomen förändras. Men oavsett om du får symtom eller inte när du får i dig gluten så blir det en skada på tarmen. Det finns dem som inte får några symtom alls vid intag av gluten. Men det är ändå precis lika viktigt att hålla sig till en så strikt glutenfri kost som möjligt. När det gäller soja, så ligger det under gränsvärdet för glutenfritt då gluten försvinner i tillverkningsprocessen och det är därmed helt ok att äta soja. Kan det kanske vara så att den panerade kycklingen du ätit varit panerad med något annat än vetemjöl? När det gäller följdsjukdomar så är näringsbrist till exempel järnbrist, kalciumbrist eller B-vitaminbrist det vanligaste man drabbas av vid upprepat intag av gluten. Detta eftersom tarmen inte kan ta upp all näring som man får i sig via maten. Det kan i sin tur leda till blodbrist (anemi) eller benskörhet (osteoporos). Näringsbrist kan också leda till trötthet och depression. Det finns också forskning som visar att obehandlad celiaki (dvs att man äter gluten) kan leda till ökad risk för cancer, framförallt blodcancerformen lymfom. Däremot ses ingen ökad risk för mag-tarmcancer, vilket man tidigare trott. Så, mitt råd till dig blir att fortsätt att vara noga med den glutenfria kosten! Med vänlig hälsning Åsa Nordlander Leg. dietistHej!
Jag har sedan någon månad misstänkt att jag är glutenintolerant.
Åt igår köpt romsås till fisk och magen körde igång som när jag äter gluten.
Gasig och besvärlig blev den.
Kan den såsen innehålla gluten?
Svar:
Hej! Romsås innehåller vanligtvis inte gluten. Däremot kan det vara så att om du har en ny celiaki där tarmen inte läkt att du även är känslig mot laktos. Såsen innehöll troligtvis mjölkprodukter med laktos och det är isåfall troligare att det var detta du reagerade på. Om du misstänker att du har celiaki så råder jag dig att söka läkare för att få en eventuell diagnos, om du inte redan gjort det. När man gör testet måste man dock äta mat som innehåller gluten annars blir testet missvisande. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg dietistHej!
Jag undrar om sojabönor innehåller gluten och om man kan äta glass från tofuline?
Svar:
Hej, Sojabönor innehåller inte gluten. Även Tofulineglass är glutenfri. De har till och med glutenfria strutglassar. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej,
Många glutenfria mjölmix för matbrödsbak innehåller mjölk i någon form. Tror du att det betyder att det finns laktos eller mjölkprotein eller både och i dessa produkter?. Skall jag som är gluten och laktosintolerant undvika dessa mjölmixer?
Svar:
Hej! Mjölmixerna innehåller ofta skummjölkspulver vilket tyvärr innebär att det finns både laktos och mjölkprotein i dem. Huruvida du behöver undvika dem beror på hur pass känslig du är mot laktos. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej, jag har en fråga om rismjöl.
Jag vet att havre har en annan typ av glutenhormon än vete, råg och korn.
Är det samma med rismjöl? I Thailand finns det rice glutinous flour. Det borde vara bra att baka bröd av, jag har med mig en bakmaskin.
Kan jag använda det?
Svar:
Hej! Glutinous rice har ingenting med gluten att göra och är därför helt ok att använda för dig som glutenintolerant! Glutinous rice är ett extra klibbigt ris som används mycket i asien, både som bindemedel och till bakning och matlagning. Det kan även kallas sweet rice. Jag har tyvärr ingen erfarenhet av hur det blir att baka bröd på enbart glutinous rice flour. Lycka till med bakningen! Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg dietistHej!
Jag är allergisk mot gluten. Alltså, om jag får i mig gluten så får jag så ont i magen att jag knappt kan gå!
Vad ska jag göra i sådana tillfällen då jag får ont i magen? Snälla hjälp mig!
Svar:
Hej! Det bästa du kan göra är såklart att vara så noggrann du kan med att undvika gluten. Tyvärr finns ingen behandling för de symtom du får när du fått i dig gluten. Får du diarré eller kräks är det viktigt att du tänker på att få i dig tillräckligt med vätska. Kanske kan en värktablett hjälpa som smärtlindring? Men självklart är det viktigt att du inte får i dig gluten, även om värktabletter kan hjälpa mot ditt magonda. Varje gång du får i dig något som innehåller gluten uppstår en liten skada på tarmen. Sker det upprepade gånger kan det leda till näringsbrist, eftersom tarmen inte kan ta upp all näring från maten. Det kan också vara så att du efter att du fått i dig blir känslig mot laktos under en period och därför behöver äta laktosfria produkter innan tarmen har läkt. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej,
Jag undrar om fullkornsris är glutenfritt?
Svar:
Hej, Ja, fullkornsris är ett sorts ris som är oskalat och mer fiberrikt. Det är naturligt glutenfritt. Med vänlig hälsning Dietist Ylva TörnerHej,
Är rålakrits glutenfritt?
Svar:
Hej! Ja, rålakrits ska endast bestå av 100 % lakrits och kommer från lakritsroten. Men läs noga på ingrediensförteckningen när du köper lakritsgodis, ibland är vetemjöl tillsatt. Med vänlig hälsning Dietist YlvaHej!
Jag fick reda på att jag var glutenintolerant för ca 2 år sedan, jag är väldigt noga med min diet, äter mer grönsaker nu än förut t.ex. Men mitt problem är att när jag äter i skolan så har dom nästan jämt glömt att skriva “Gluten” på lapparna över maten, så då får jag jätte ont i magen och måste åka hem och vara hemma från skolan i minst tre dagar. Nu när vi dessutom får betyg vill jag vara med och se till att få godkänt. Mina mat-tanter är jämt så sura och håller inte koll på om det är gluten i maten eller inte. Det är bara att chansa helt enkelt! Vad ska jag göra? Jag vill inte känna mig otrygg när jag ska äta i skolan! P.S. Jag blir helt slut av att bara gå från sängen till toan som ligger max 10 meter från mitt rum.
Svar:
Hej och tack för din fråga! Det är självklart inte ok att du ska behöva var osäker på vad du ska kunna äta och inte i skolan! Mitt råd till dig är att du ber någon av dina föräldrar kontakta skolans rektor, eftersom det är han/hon som är högst ansvarig för maten. Kanske behöver de som jobbar i skolbespisningen mer utbildning kring specialkoster eller andra rutiner. Jag vill önska dig lycka till och stå på dig! Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. dietistHej dietisten!
Efter massa problem med magen så märkte jag att när jag i början på sommaren bytte frukostmackorna och kvällsmackorna mot frukt så blev jag mycket bättre. Men så fort mackorna åker fram så kommer magsmärtorna och den dåliga magen som ett brev på posten. För några veckor sedan hade jag både tagit en vegoburgare på stan och sedan ätit kakor och bullar hos några vänner och blev jättedålig. Sedan dess har jag bara ätit gluten när jag har varit hemma och inte på jobbet eller andra ställen ens i små mängder (ifall att jag skulle bli så dålig igen). Idag gjorde jag ett sånt där blodprov som man kan göra hemma och det visade utan tvekan ett negativt resultat. Kan min minskade konsumtion av gluten ha gjort att testet visade fel eller ska jag se det som att det bara är en tillfällighet att jag mår bra så länge jag inte äter gluten?
Jag läste om att man kan göra en biopsi men jag sväljer bara inte ner en slang. Det finns inte på kartan! Det finns väl ingen poäng med att gå till läkaren och göra samma test som man kan göra hemma, eller?
Min plan nu är att helt enkelt utesluta gluten ur min kost. Låter det vettigt? Jag är vegan sedan 13 år så jag har bra koll på vad jag äter och vad det innehåller. Jag har ju redan bytt ut pasta och sånt mot motsvarande glutenfritt och det är ju superenkelt.
Svar:
Hej, Precis som du skriver så visar varken självtesterna eller de tester du kan göra på vårdcentralen någonting om du inte äter gluten. Testerna visar om du har antikroppar mot gluten och för att du ska ha det så måste du ha ätit gluten under en period. Som det står i instruktionerna för självtestet så är detta inte helt tillförlitligt. Du bör därför gå till läkare för att i första hand ta ett blodprov om du misstänker att du har celiaki. Men som sagt, då måste du först ha ätit gluten under ett par månader. För att kunna säkerställa en diagnos måste man tyvärr göra en biopsi. Jag förstår att det kan kännas obehagligt, men du får bedövning. Att få en diagnos är viktigt, dels för att inte utesluta livsmedel i onödan och dels för att inte missa andra eventuella sjukdomar. Jag skulle därför råda dig att söka hjälp på din vårdcentral för att utreda om det är celiaki du har. Lycka till! Hälsningar Åsa Nordlander Leg. dietistHej! Jag är gravid och glutenintolerant. Jag äter en strikt glutenfri diet men är så rädd att jag ska få i mig gluten av misstag och undrar hur det påverkar barnet om jag skulle få i mig gluten?
Svar:
Hej och grattis till den kommande tillökningen! Det är jättebra att du är noggrann med den glutenfria kosten. Det händer oss alla någon gång att vi får i oss lite gluten av misstag. Händer detta någon enstaka gång är det dock inget du behöver oroa dig för att ditt barn påverkas av. Det som skulle kunna påverka ditt barn är om du har någon form av näringsbrist. Detta kan uppkomma om du regelbundet får i dig gluten som gör att tarmslemhinnan skadas och näringsupptaget minskas. Mitt råd till dig är att fortsätta att vara noggrann med den glutenfria kosten samt äta en allsidig kost med mycket frukt och grönsaker. Lycka till! Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej!
Jag undrar om inari-bitarna (de små tofupåsarna med ris i) i sushi går att äta om man är glutenintolerant. Jag har alltid undvikit dem, men utan att veta vad de egentligen innehåller.
Svar:
Hej! Inari är tofu som friterats i olja och fyllts med ris. Tofu kommer från sojabönan och är glutenfritt. Inari ska vara glutenfritt, men fråga gärna för säkerhets skull när du beställer sushi. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej
Vår dotter är glutenintolerant och vi undrar hur det är med arom. Innehåller det gluten?
Svar:
Hej! Aromer är ämnen som inte äts eller dricks som de är, utan som tillsätts livsmedel i mycket låga halter för att ge eller förändra livsmedlens smak och doft. Aromer ger eller förstärker smak av till exempel frukter, vanilj, röksmak, skaldjur eller bittermandel. Enligt gemensamma regler för EU måste det anges på innehållsförteckningen om aromen kommer från något som kan vara allergiframkallande T.ex. arom (från vete). Står det bara arom kan din dotter äta produkten. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistHej!
Gluten allergikern här! ????
Jag älskar matlagning och hjälper ofta till att laga mat och baka bröd.
Jag skulle gärna vilja ha recept på ett riktigt grovt matbröd som blir något rejält att bita i. De flesta recept som jag hittat är ljusa fina bröd. Har du några bra förslag?
Det får gärna vara matbröd inget knäckebröd.
Nu till mitt problem!
Jag gillar inlagd stekt makrill och strömming. Det gäller panering, jag har kollat runt på nätet de recept jag sett innehåller rågmjöl eller ströbröd. Finns det något glutenfritt alternativ som är lika bra att använda och ger samma känsla och konsistens?
Jag har inte varit diagnostiserad så länge, men jag tål inte gluten, har hudceliaki med om man nu kan säga så?
Hoppas verkligen att du kan hjälpa mig.
Svar:
Hej och tack för dina frågor! Roligt att du gillar att baka och laga mat! Här kommer tips på två lite grövre glutenfria bröd, ett med bikarbonat som lätt blandas ihop för hand och ett med jäst som gärna görs i hushållsassistent. <strong>Arholmabröd – 1 långpanna</strong> <strong>Ingredienser</strong> 1 l fil 2-3 rivna äpplen 10 dl fin mix 3 dl grov mix 4 dl havregryn 2 dl linfrö 2 dl solrosfrö 2 tsk salt 2 dl russin 5 tsk bikarbonat <strong>Gör såhär:</strong> 1.blanda fil och rivet äpple 2.blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i filblandningen 3.bre ut smeten på en plåt med bakplåtspappaer (den ska vara kladdig) 4.grädda i 1 h och 10 min i 175 grader 5.låt brödet svalna och skär det i rutor som också skärs på mitten (horisontellt) <strong> </strong> <strong>Grovt matbröt – 2 limpor</strong> <strong>Ingredienser</strong> 4 dl vatten 1 dl linfrö 2 dl bovete 50 g jäst 2 dl vatten 50 g rumsvarmt smör eller margarin 1/2 dl mörk sirap 1 msk ättiksprit 2 tsk salt 1 msk brödkryddor 13-14 dl Finax Glutenfri Mjölmix (800 g) smör eller margarin <strong> </strong> <strong>Gör så här:</strong> 1.Börja med att koka upp 4 dl vatten och häll det hett över linfrö och bovete som mätts upp i en bunke. Rör om och ställ skållningen åt sidan att vila till fingertemperatur under bakduk. 2.Smula ner jästen i den ljumma skållningen. Tillsätt 2 dl fingervarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst. 3.Klicka ner matfettet och tillsätt därefter de övriga ingredienserna. Bearbeta degen, helst i en hushållsassistent, i 5 minuter. 4.Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 30 minuter. 5.Stjälp upp degen på bakbord som mjölats med lite mjölmix. Dela den i två lika stora bitar som formas till avlånga bröd. 6.Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och ställ dem att jäsa i ca 20 minuter, under bakduk. Sätt ugnen på 225º. 7.Grädda de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. 8.Smält lite smör eller margarin att pensla över bröden direkt då de tagits ur ugnen. När det gäller panering finns det flera sorters glutenfritt ströbröd t.ex. från Oldana och Finax. Det går även bra att panera med pofiber eller med polenta. Lycka till! Hälsningar Åsa Nordlander Leg. dietistHej, jag undrar över hur lång tid det tar om man av misstag har fått i sig gluten innan man får symtom? T ex uppsvälld eller ont i magen.
Svar:
Hej! Hur lång tid och vilka symtom man får om man får i sig gluten är individuellt. Vanligtvis kommer det dock inom några timmar. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. DietistÄr Oatly´s havredryck glutenfri?
Svar:
Hej! Nej, Oatlys produkter är inte gjorda på ren havre och får därmed inte märkas som glutenfria. Mätningar har visat att de ligger under gränsvärdet 100 ppm (mycket låg glutenhalt). Det finns däremot glutenfri havredryck från till exempel Valio. Med vänlig hälsning Ylva Törner, leg. DietistHej! Jag misstänker att jag kan vara lite känslig för gluten, men har upptäckt att alla glutenfria produkter är rackarns mycket onyttigare då det knappt innehåller nåt gram protein samtidigt som det innehåller en väldans massa kolhydrater. Är det verkligen så att glutenfritt mjöl osv är onyttigare än vanligt? I sådana fall håller jag mig nog till vanligt mjöl i alla fall fast i mindre mängder!
Svar:
Hej! Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Många av de glutenfria mjölmixerna baseras på vete där allt gluten, och därmed protein, tagits bort. Kvar blir vetestärkelsen som består av enbart kolhydrater. Så visst stämmer det att glutenfritt mjöl ofta innehåller mindre protein och mer kolhydrater än vanligt mjöl. Det finns dock proteinrikare alternativ som t.ex. rent havremjöl och bovetemjöl. När man använder sig av glutenfritt mjöl får man tänka på att kombinera det med mer fiberrika och proteinrika ingredienser. Om du upplever att du reagerar på gluten rekommenderar jag dig att gå till din husläkare för att få ta prover för att se om du har celiaki (glutenintolerans). Har du det så ska du helt avstå från gluten. Personer med celiaki kan reagera med olika symtom, men oavsett vilka och hur allvarliga symtom man får vid intag av gluten så skadas tarmen. Får man vid upprepade tillfällen i sig gluten kan det leda till näringsbrist och andra följdsjukdomar. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. dietistHej jag tål inte mjölk och jag undrar om laktosmonohydrat som finns i många antihistaminer är något jag bör undvika? Jag var på apoteket härom dagen och dom kunde inte ge något snabbt svar. Nu i rådande pollensäsong så var många sorters pollenmedicin utplockat och av dom som fanns kvar innehöll alla laktosmonohydrat. Finns det sorter utan den ingrediensen?
Svar:
Hej och tack för din fråga! Laktos eller laktosmonohydrat som finns i läkemedel är fritt från mjölkprotein och bör därför gå bra för dig som är mjölkproteinallergisk. För den som inte tål laktos är det i de allra flesta fall heller ingenting som ger problem eftersom mängden laktos är så pass liten. Om det finns sorter som inte innehåller laktosmonohydrat kan jag tyvärr inte svara på. Med vänliga hälsningar Åsa NordlanderHej Åsa jag har läst lite recept av dig och provad några och de blev jättebra. Jag skulle hemskt gärna vilja ha ett saftigt gott naturligt glutenfritt bröd till smörgåstårta. Inte torrt och tråkigt. Gärna lite recept på glutenfri buffé- Jag är väldigt glad för ett svar !
Svar:
Hej! Vad roligt att dina brödbak blivit lyckade! Kanske kan detta ljusa formbröd vara något? Det blir väldigt saftigt tack vara keso och ägg. <strong>THOMIS KESOBRÖD – 2 limpor</strong> 50 g margarin 1 ägg 125 g keso 4 dl mjölk 1 tsk salt 50 g jäst 10-12 dl naturligt glutenfri fin mix 1.Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm till 37° C. 2.Rör ut jästen i degspadet. Blanda i ägg, keso och salt 3.Tillsätt mjölmixen, lite i taget. Beararbeta degen väl, gärna i hushållsassistent eller med elvisp. Degen ska vara ganska kladdig. 4.För över degen till 2 smorda 1,5 l formar. Låt jäsa ca 40 min. 5.Pensla med ägg och strö eventuellt vallmo eller sesamfrö över. 6.Grädda bröden i 200° i 30 min Lycka till! Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander, leg dietistHej har nyligen fått diagnosen celiaki och tycker det är svårt att tyda vissa ingredienser i innehållsförteckningar, om det står stärkelse innehåller då produkten gluten. Maltsirap står som glutenfritt i i icas checklista men i lexikonet står det att det kan innehålla spår av gluten, vilket är rätt? Känner mig osäker nu i början vill ju göra rätt tack på förhand.
Svar:
Hej Carina! Jag förstår att det kan kännas lite svårt såhär i början, men du kommer in i det. Just stärkelse och maltsirap kan dock vara lite svåra ingredienser, där det inte går att ge ett klart svar om det innehåller gluten eller inte. När det gäller stärkelse så måste det anges på innehållsförteckningen om stärkelsen kommer från vete ex. stärkelse (från vete). Detsamma gäller modifierad stärkelse. Står det bara stärkelse kommer den oftast från majs eller potatis och är då glutenfri. Många av de glutenfria mjölmixerna är baserade på just vetestärkelse. Den vetestärkelse som finns i produkter märkta med “glutenfri” eller “med mycket låg glutenhalt” är extra rentvättad och tolereras av de allra flesta med celiaki. När det däremot står vetestärkelse på en annan produkt ställs inte lika höga krav på att stärkelsen ska vara helt ren från gluten (men den kan vara det). Därför är det bästa att ringa till producenten om du är osäker på en produkt som innehåller vetestärkelse, men som inte är märkt “glutenfri” eller “med mycket låg glutenhalt”. Det stämmer att maltsirap, som även kan kallas maltextrakt, kan innehålla mycket små mängder gluten om det kommer från malt som framställts från korn. Om malten kommer ifrån korn måste alltid framgå. Många produkter som innehåller maltsirap eller maltextrakt ligger dock långt under gränsvärdet för gluteninnehåll. Livsmedelsverket har tittat på cornflakes som innehåller maltextrakt. Testerna visade att alla cornflakes utom Kellogg´s låg under gränsvärdet. Är det någon särskild produkt du tänker på så ring gärna till producenten och fråga om de gjort tester på maltextraktet som används avseende gluteninnehåll. Hoppas att svaren gjort det lite klarare för dig även om det inte alltid går att säga klart ja eller nej. Lycka till med ditt nya glutenfria liv! Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. dietistHej, är mamma till en flicka på 12,5 år som har celiaki, och har läst att Axa och Gyllenhammars havregryn är OK för glutenintoleranta, men vet du hur det är med AXA havre flakes. Är flingorna OK att äta?
Svar:
Hej! Endast havre som märks “ren havre” är garanterat fri från gluten. Vanlig havre som t.ex. AXA och Gyllenhammar får innehålla upp till 5 % av andra spannmål och kan därför inte garanteras vara fri från gluten. Därför rekommenderas personer med celiaki att endast äta produkter av ren havre. AXA havreflakes är inte gjorda på ren havre och räknas därför inte som glutenfria. Med vänliga hälsningar Ylva Törner Leg. dietistHej. Jag undrar om man kan äta tacokrydda och tacochips om man har celiaki?
Svar:
Hej! De allra flesta kryddmixer till taco är glutenfria, men läs för säkerhets skull alltid innehållsförteckningen. Det kan finnas de som innehåller vetemjöl. Detsamma gäller tacochips, de allra flesta är fria från gluten, men läs för säkerhets skull innehållsförteckningen. Trevlig tacokväll! Med vänliga häslningar Åsa Nordlander Leg. dietistHej. kan man använda buljongtärningar i maten?
Svar:
Hej! De flesta buljongtärningar är glutenfria, men det finns även de som inte är det, så läs alltid på förpackningen. Om du är osäker så kontakta gärna producenten. Med vänlig hälsning Åsa Nordlander Leg. dietistVid allergi/känslighet mot gluten eller laktos, brukar symptom/besvär dyka upp direkt efter att man har råkat äta nånting med laktos eller gluten eller kan symptomen komma efter ett tag? I så fall efter ungefärlig lång tid? Kan man fortfarande vara känslig mot gluten eller laktos trots att blodprovssvar är negativa för intolerans?
Svar:
Hej! Hur lång tid det tar innan man får symtom kan vara lite individuellt. För de flesta med celiaki (glutenintolerans) tar det några timmar innan symtomen uppkommer. Är man däremot allergisk mot vete eller andra spannmål kan reaktionen komma direkt när man äter. För en laktosintolerant kan symtomen komma ganska snart efter en måltid, men det kan också ta upp till ett par timmar. För att utreda om någon har celiaki tar man först ett blodprov för att se om det finns antikroppar mot gluten. Därefter kan man även göra en tunntarmsbiopsi för att se om tarmen är skadad. Blodprovet är inte 100 % säkert. Du kan alltså ha celiaki även om blodprovet inte visar positivt eller tvärt om, inte ha celiaki fast blodprovet visar positivt. Finns stora misstankar om celiaki trots negativt blodprov kan man ändå göra en biopsi för att se vad denna visar. När det gäller laktosintolerans finns det två typer av blodprover. Ett så kallat gentest där man kan se om man har genetisk benägenhet för att bli laktosintolerant, det testet säger dock ingenting om om du verkligen är laktosintolerant. Ett sätt att diagnostisera laktosintolerans kan vara att göra ett laktosbelastningstest. Man får då dricka en lösning innehållande laktos och därefter ta blodprov för att se hur väl laktosen bryts ner. Detta test är förstås inte heller helt 100 % säkert. Med vänlig hälsning Ylva Törner Leg. DietistHej! Jag undrar om man kan använda de redningar som maizena har som ljus och mörk för både mjölkprotein och glutenallergiker? Eller innehåller de något som man inte får sätta i sig då man inte tål de eller det andra.
Svar:
Hej! Både den ljusa och den mörka redningen är glutenfria men innehåller mjölkprotein. Tål du varken gluten eller mjölk så fungerar de alltså inte. Däremot går det bra att reda med Maizena majsstärkelse som är gjort av enbart majsstärkelse. Med vänlig hälsning Dietist Åsa NordlanderHej. Jag tål inte gluten. Har styrketränat ett tag och det är svårt att få i sig tillräckligt med protein när man inte tål gluten. Jag funderar på att äta kosttillskott efter träningen som är vassleprotein. Tittade på ett känt märke som heter “Star Nutrition Whey-100”. Men det säger inte mej så mycket om vad alla dessa aminosyror är för något. Bla står det L-Glutaminsyra vilket jag undrar om det är gluten. Det står allergiinformation och gluten näms. Kan man då anta att det är glutenfri och ok att äta?
Svar:
Hej och tack för din fråga! Kosttillskottet du nämner ska inte vara några problem att äta för dig som glutenintolerant. Vassleprotein (eller whey på engelska) kommer från mjölk och är glutenfritt. L-glutaminsyra är en aminosyra som bildas naturligt i kroppen och fungerar som byggsten i olika proteiner. Även om det kan låta så på namnet så har det inte något med gluten att göra. Vad jag vet är de flesta kosttillskott av proteinpulvertyp glutenfria, men läs för säkerhets skull på innehållsförteckningen. Lycka till med träningen! Med vänlig hälsning Åsa Nordlander Leg. DietistKan celiaki påverka pubertet start?
Svar:
Hej, Tack för din fråga. Jag känner att detta är en fråga som en läkare skulle ge ett bättre svar på, och jag har inte kompetens att ge ett bra svar. Som för alla med celiaki så ser det olika ut hur hälsan påverkas beroende på när i livet diagnosen ställs, och hur lång tid som celiakin varit obehandlad. Vänligen Dietist YlvaHej!
Jag brukar kunna läsa mig till det mesta.
Men den här lilla gåtan kan jag inte googla upp!
Kan jag dricka gainer som innehåller glutaminpeptider?
Tack för svar!
Svar:
Hej! Glutamin är en aminosyra, och helt glutenfri. Likaså är glutaminpeptider glutenfritt. Vänligen, Dietist YlvaVad menas med rehydrerat protein?
Svar:
Hej, Rehydrering innebär att det tillförs vätska till något, om en person som har vätskebrist intar vätska så säger man att personen rehydreras. Så jag gissar att det innebär att det tillförs vätska till proteinet. Är det veteprotein ska det undvikas av personer med celiaki. Hälsningar dietist YlvaHej,
Det står stärkelse bland ingredienserna på förpackningen. Kan det vara vetestärkelse? Kan en som har celiaki äta mat som innehåller ”stärkelse”?
Vänliga hälsningar,
Manana
Svar:
Hej, Enligt lagstiftningen ska ingredienser som kan orsaka allergi och annan överkänslighet alltid deklareras i ingrediensförteckningen. Det innebär alltså att det måste stå ifall stärkelsen kommer från vete. Står det bara stärkelse ska det alltså innebära att denna kommer av exempelvis potatis eller majs istället, då dessa livsmedel inte behöver märkas ut enligt lagstiftningen. Med vänlig hälsning Dietist YlvaÄr det något hinder att träna fysiskt hårt (16 år) om man fått diagnosen celiaki.
Karin
Svar:
Hej, Att ha celiaki är i sig inget hinder för hård fysisk träning. Om diagnosen är ställd alldeles nyligen och du har näringsbrister eller känner dig trött så kanske det är bra att ta det lite lugnt, men det är väldigt svårt att ge rekommendationer då jag inte har träffat dig. Det bästa är i så fall att fråga läkaren som kan göra den bedömningen. Med vänlig hälsning, Ylva Törner leg. dietistDet står på förpackningen att worcestersås innehåller maltvinäger (av korn). Innehåller detta gluten då eller kan de vara så där underbart som med soya att de är okej ändå? 🙂
Svar:
Hej, Ja, Worcestersås som innehåller kornmalt kan innehålla små mängder gluten, och bör undvikas. Och ja, det stämmer att sojasås går bra att äta då Livsmedelsverket analyserat drygt 40 olika sojasåser och inte kunnat påvisa gluten i dem. Vänliga hälsningar Dietist Ylva Hejsan,
Vad är egentligen skillnaden mellan Nakenhavre & ”Ren havre”?
Vad klassas Sempers havre som?
Tack på förhand!
Svar:
Hej, Sempers rena havre kan man säga är "vanlig" havre, som länge odlats i Sverige, medan nakenhavre är en annan sorts havre än som härstammar från Kina. Nakenhavre har ett högre näringsvärde. Jag har inte sett glutenfri nakenhavre i butikerna. Ren havre har specialhanterats och är garanterat glutenfri. Hälsningar Dietist YlvaHej,
Min son, som nu är sju år, har haft sin Celiakidiagnos i drygt tre år. Det tog två år för honom att återhämta sig och tarmen att läka, men nu är han som vilken liten pojke som helst. Dock är han alltid hungrig eller godissugen. Precis som andra barn äter han mycket när maten passar och lite när han inte tycker om den, men detta verkar inte spela någon större roll. Vi har knappt hunnit resa oss från matbordet innan han börjar tjata om godis och frukt.
Sonen älskar smör och äter helst med sked ur smörpaketet. Det får han absolut inte, men kan detta vara hans kropps sätt att signalera en brist?
Finns det något i den glutenfria maten som gör den mindre mättande och hur kompenserar vi i så fall för det på ett sätt som en sjuåring accepterar? Vi äter varierat och har grönsaker till varje måltid.
Godis har vi bara på lördagar.
Tacksam för hjälp.
Svar:
Hej, Det är såklart svårt att säga eftersom jag inte har träffat din son och fått höra hur han äter. Om ni har en dietist som ni träffar regelbundet så kan ni berätta på nästa besök hur han äter under en dag, för att kanske få lite tips. Det är också svårt att svara på om han vill äta smör med sked för att han har energibrist. Om jag spekulerar lite så kanske det är så att han är i en intensiv tillväxtfas och behöver äta mycket för att få i sig tillräckligt? Allmänna råd för barn är att äta frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål dagligen. Ett kvällsmål kan vara ett sätt att möta det extra behovet. Hur vi känner mättnad är lite komplext och påverkas av flera faktorer, såsom grönsaker i måltiden, att man äter en proteinkälla såsom ex. fisk/kyckling/bönor/kött. Vissa glutenfria alternativ till pasta och bröd innehåller mindre fiber. Fiberrika alternativ kan vara något mer mättande, så att välja mer fiberrikt glutenfritt bröd och mer fiberrik pasta kan sannolikt öka mättnaden något. Hur mycket fiber produkterna innehåller står på förpackningen, så ni skulle kunna jämföra olika produkter och se vilka er son kan tänka sig gilla. Som sagt, för att få individanpassade råd rekommenderar jag dietistkontakt. Med vänlig hälsning, Ylva TörnerHej!
Min främsta fråga är angående riskakor, då jag blivit lite förvirrad. Jag är glutenintolerant och har alltid ätit Friggs riskakor, men brukar ändå läsa innehållsförteckningen mellan varven (jag äter inte riskakor regelbundet men lite då och då). Idag däremot när jag skulle köpa det ser jag att det står ”råris (fullkorn)” överst på innehållsförteckningen, samt att det finns en annan sort på den glutenfria hyllan. Så min fråga är, kan jag äta Friggs ”vanliga” riskakor eller är det gluten i dem i och med att det står fullkorn? Varför finns det annars glutenfria riskakor på glutenfria hyllan? Kan Friggs ha ändrat innehållsförteckningen eftersom jag inte reagerat över detta förut?
Jag har även diabetes och ska resa till Nederländerna från torsdag till måndag och kommer inte ha tillgång till kyl under denna tid. Vi ska bo på hotell, så frukost kommer jag få, men det är desto sämre till lunch och middag då jag ska vara på en hundtävling hela dagarna och de har inget glutenfritt, så jag har funderat och funderat vad jag kan ha med mig som inte är kylvaror. Det var bland annat då jag kom på att riskakor kunde vara bra att ha med, tänkte även ha knäckebröd (mjukbröd blir så snabbt torrt), frukt, ägg och proteinbars. Min fråga är då om du har någon bra idé på mat som jag kan ha med? Allt gör det ju så mycket svårare när jag har diabetes också – att veta att jag måste ha tillgång till mat.
Tack på förhand!
Mvh Louise Lundström, 20 år
Svar:
Hej, Jag förstår att det kan verka förvirrande. Men när det står ris följt av parantesen (fullkorn) innebär detta att riskakorna är gjorda av fullkornsris. Fullkorn finns i spannmålsprodukter och kan vara både hela korn och korn som har krossats eller malts till fullkornsmjöl. Riskakorna kan du med andra ord äta, eftersom de endast innehåller ris. Jag tycker du har bra idéer för vad du kan ta med dig att äta. Kanske kan du ta med dig mjukt bröd för de första 2-3 dagarna? Nötter/frön kan också vara en bra idé till mellanmål. Om frukost ingår på hotellet kan du kanske ta med dig lite pålägg och göra smörgåsar för att ha under dagen? Hoppas du får en trevlig resa! Med vänlig hälsning, Dietist YlvaHej min 9 åriga dotter fick diagnosen glutenintolerant för 3 månader sedan , hennes ”glutenvärden från 150 har gått ner till 17 , ( så det är positivt) men problemet är att hon fortfarande har ont i magen, vi har besökt gastroenheten på sjukhuset där de har rönkat henne och ser att hon har en del förstoppning i tarmarna, vi ger henne movicol sedan en vecka tillbaka . men utan några resultat ,
några tips ??
Svar:
Hej, Så bra att värdena har förbättrats. Det kan ta ett tag innan tarmen har läkt helt, för barn upp till 6 månader. Jag tänker att det eventuellt skulle kunna vara en förklaring till hennes symptom. Hade hon förstoppning när hon fick diagnosen? Ibland kan också en kostförändring ge magbesvär, kanske att maten blivit mindre fiberrik? Fiberrika glutenfria mjuka bröd och knäckebröd samt ren havre är bra källor till fiber i den glutenfria kosten, liksom frukt och grönsaker. Det är också viktigt att få i sig tillräckligt med vätska för att motverka förstoppning, och att dricka regelbundet under dagen. Hoppas det var till någon hjälp. Med vänlig hälsning, Dietist YlvaHej.
Vore tacksamt att få tips om vart man kan köpa Floradix Floravital. Jag har letat och letat utan framgång.
Tack på förhand,
Åsa
Svar:
Hej Åsa! Ja, det var ett tag sedan frågan ställdes sist, jag känner inte till någon butik som säljer den, dock ser jag att den går att köpa på nätet. Med vänlig hälsning, Ylva Törner, leg. dietistMan kan vara alergisk mot gluten =värre än att vara överkänslig.
Då kan man inte inta de där 20ppm ens!!
Svar:
Hej, Det stämmer att man kan vara allergisk mot de proteiner som finns i vete, råg och/eller korn, så kallad sädesslagsallergi. Vanligast är allergi mot vete. Allergier skiljer sig från glutenintolerans på så sätt att känsligheten kan variera mycket mellan olika personer. För personer som har celiaki så är 20 ppm en säker gräns för glutenfria produkter. De flesta med veteallergi tål de glutenfria produkterna, men ibland behöver kosten vara naturligt fri från gluten - det vill säga att man även undviker de produkter som innehåller max 20 ppm gluten. Man ska alltid rådgöra med läkare om man inte blir bättre av koständringen, så att man också kan få hjälp av dietist. Med vänlig hälsning, Ylva Törner, leg. dietistHej! Jag tror att jag är överkänslig mot gluten då jag upplever att min mage svullnar väldigt mycket efter måltider med gluten i. Jag har avstått det till och från för att se om det är gluten eller om det är något annat jag är känslig mot. Min fråga är om jag kan märka effekt av en lugnare mage redan efter en vecka utan gluten eller om det tar längre tid att märka skillnaden om jag från idag och under en vecka bestämmer mig för att äta helt glutenfritt? Borde då min mag enligt lugnare eller behövs det längre tid för att märka skillnad ? Mvh Angelica
Svar:
Hej! Om det är glutenintolerans (celiaki) kan det ta betydligt längre tid innan magen blir bra, eftersom det tar tid för tarmen att läka. Man brukar avråda från att prova glutenfri kost utan att först göra en utredning för celiaki. Detta beror på att det är svårt att ställa diagnosen utan att personen i fråga äter gluten. Om provsvaren för celiaki är negativa får man gå vidare och se vilka andra orsaker det kan finnas till besvären. Jag rekommenderar att du kontaktar din läkare för att få hjälp. Med vänlig hälsning, Ylva Törner, leg. dietist Hej!
37år och testades negativt för gluten. Men jag äter glutenfri kost ändå sedan 4 månader tillbaka. Just för att se om jag kunde bli piggare. Läste att epilepsi kunde vara ett symptom på glutenintolerans så jag tänkte se om jag blir bättre och även min pollenallergi. Trött har jag varit i ett år och är faktiskt piggare nu.
Igår så åt jag chokladbollar med vanligt havregryn och senare på kvällen fick jag jätteont i övre delen av magen och även klåda på magen. Hade jättemycket klåda på kroppen innan jag slutade med gluten. Har råkat få i mig gluten vid två tillfällen innan och även då fått ont i övre delen av magen, men då också fått som en klump i halsen och var jättetrött i ett par veckor. Sov hela tiden.
Nu min fråga till dig. Kan man vara överkänslig mot gluten fast både blodprov och biopsi visar negativt?
Mvh
Susanna
Svar:
Hej, Tack för din fråga. Ifall både blodprov och biopsi togs i samband med att du åt en gluteninnehållande kost, och båda visade negativt, låter det inte troligt att du har celiaki. En biopsi är standardmetod för att bekräfta diagnosen celiaki. Den medicinska bedömningen ska dock alltid göras av en läkare, och jag kan därför tyvärr inte svara närmare på din fråga. Jag tycker att du kan vända dig till sjukvården igen för att diskutera dina symptom i samband med intag av gluten. Lycka till! Med vänlig hälsning Dietist Ylva Leg. dietist Hej! Jag köpte en tårta av typen Budapestrulle häromdagen, den brukar inte innehålla vetemjöl jag är känslig för gluten och äter aldrig något med gluten i. I innehållsförteckningen stod modifierad vetestärkelse som ingrediens innehåller detta gluten?
Svar:
Hej Sara! Modifierad stärkelse innehåller låga halter protein, ca 0,1-0,2%. I fallet modifierad vetestärkelse innebär detta att gluteninnehållet ligger under gränsvärdet för glutenfritt. Det ska därmed gå bra att äta som glutenintolerant. Däremot ska man undvika vetestärkelse i produkter som inte är märkta som glutenfria, då proteininnehållet är högre. Med vänlig hälsning, Dietist Ylva Törner hej!
Min dotter är 3,5månad och jag undrar hur/när/om vi ska introducera gluten till henne? Jag och flera andra i min släkt har celiaki. Finns det nackdelar med att vänta tills det är dags att börja med barnmat (ca 5-6mån)? Eller tom ännu längre? Eftersom jag äter glutenfritt gör även min man det när vi är hemma. Ska vi börja laga ”glutenmat” för att hon ska få i sig gluten?
Hälsningar Malin
Svar:
Hej! Forskningen har visat att det är bra att introducera gluten under barnets första år, och att det är fördelaktigt att öka mängden långsamt. Det betyder i praktiken att börja med små smakprov av mat som innehåller gluten (smakprov är en sådan liten mängd som ungefär motsvarar ett kryddmått) och inte exempelvis ge en hel vällingflaska direkt. Man kan ge pyttesmå smakprov tidigast från 4 månaders ålder men också vänta till senare. Med vänliga hälsningar Dietist YlvaHej! Jag undrar en annan sak. Vad beror det på att man får gluten? Jag har ingen i min släkt som har det och tycker det är konstigt att jag har fått det. Finns det någon forskning som kan möjliggöra att vi som har gluten kan ta en tablett och sedan äta livsmedel med gluten i?
Svar:
Hej! <span style="line-height: 18.2000007629395px;">Celiaki (glutenintolerans) är en autoimmun sjukdom som kan uppkomma när som helst i livet. Att det är en autoimmun sjukdom betyder att det är kroppens eget immunförsvar som reagerar, i detta fall på gluten, och förstör tarmslemhinnan.</span> <span style="line-height: 18.2000007629395px;">Varför sjukdomen uppkommer vet man inte riktigt. </span>Precis som du skriver är celiaki ärftligt. De personer som har en viss gentyp har betydligt högre risk att utveckla celiaki. Det är dock inte alla som har genen som blir glutenintoleranta. Det kan vara förklaringen till att ingen annan i din släkt har celiaki. De kan bära på genen, utan att ha utvecklat sjukdomen. I dagsläget finns inget botemedel för celiaki även om forskning pågår. Som det ser ut nu finns alltså ingen tablett att ta som gör att det går att äta gluteninnehållande kost. Med vänliga hälsningar Åsa Hedberg Leg DietistHej! Innehåller veteprotein snabba eller långsamma kolhydrater?
Svar:
Hej! Veteprotein är som det låter ett protein. Det innehåller därför varken långsamma eller snabba kolhydrater. Vetemjöl och ex. bröd bakat på enbart vetemjöl innehåller snabba kolhydrater. Väljer du produkter av fullkorn, alltså där hela vetekärnan finns med, blir kolhydraterna långsammare. Vetestärkelse som finns i många glutenfria produkter är snabba kolhydrater och höjer alltså blodsockret relativt snabbt. Därför kan det vara bra att blanda med fibertillskott såsom fiberhusk, pofiber eller fibrex för att få en något långsammare blodsockerhöjning av glutenfritt bröd. Med vänliga hälsningar Åsa Hedberg Leg. DietistHej,
Är aktiverat korn glutenfritt?
Mvh
Charlotta
Svar:
Hej Charlotta! Nej, korn innehåller gluten. Med vänliga hälsningar Åsa Hedberg Leg. DietistHej!
Är fullkornsris, fulkornspasta och quinoa helt glutenfritt och fiberrikt?
MVH. viktoria
Svar:
Hej Viktoria! Fullkornsris och quinoa är glutenfritt. Däremot innehåller vanlig pasta och fullkornspasta gluten. Det finns dock glutenfri fiberpasta från exempelvis Semper. Av dessa alternativ är quinoa det mest fiberrika med ca 7 g fibrer per portion. Pastan innehåller ungefär 5 g fibrer per portion och fullkornsris 2 g fibrer per portion. Fibrer hittar du även i grönsaker, frukt, bär och baljväxter. Med vänliga hälsningar Åsa Hedberg Leg. DietistHej! Kan man äta vitaminer från Apoteket , tex b-vitamin, järn, zink om man är gluten? Mvh
Svar:
Hej! Jag har aldrig sett eller hört talas om att de skulle finnas gluten i vitamin- eller mineraltillskott i tablettform? Däremot kan det finnas gluten i blutsaft. Med vänliga hälsningar Åsa Hedberg Leg. DietistHejsan.
Känner du till om det finns någon bra app som man kan ladda ner förutom den med översättningskorten på olika språk? Det som jag söker är en med tex olika ingredienser, om de innehåller gluten eller inte.
Mvh
Micke
Svar:
Hej! Då kan jag varmt rekommendera appen "Ingredienslexikon". Finns även som bok. Med vänliga hälsningar Åsa Hedberg Leg. DietistJag undrar om vetedextrin är glutenfritt? Jag fann det i en karamell jag köpt.
Svar:
Hej Anja! Vetedextrin framställs från vetestärkelse och innehåller inte gluten. Med vänliga hälsningar Dietist YlvaHej, jag har en fråga, kan man dricka oboy om man är glutenfritt? Tack.
Svar:
Hej! O´boy är glutenfritt! Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. Dietist Hej!
Jag undrar om S-A-Transglutam lgA kan vara förhöjt även vid mjölkallergi?
Eller kan något annat än glutenintolerans vara orsaken?
Min dotter har ätit gluten och laktosfritt en tid sedan detta värde var mycket förhöjt – efter några veckor togs provet om och var fortfarande lika högt >128 och de konstaterade celiaki men hon blev inte bättre utan tvärtom sämre med magont och kramper. Hon har även haft en märklig viktuppgång.
Jag googlade viktuppgång och magsmärta och hamnade på en artikel om mjölkallergi och tog genast bort alla mjölkprodukter och redan inom ett dygn så mår hon mycket bättre! Jag känner igen henne. Hon har fortfarande magont men inte kramperna.
Kan man med säkerhet säga att hon har celiaki och kan mjölkallergi (om hon har det) växa bort?
Vänliga hälsningar
Anita
Svar:
Hej Anita! Antikroppar mot transglutaminas finns enbart vid celiaki, inte vid mjölkproteinallergi. Vid mjölkprotein kan en annan form av antikroppar (IgE) vara förhöjda, om det är en så kallad IgE-medierad allergi. Vad skönt att din dotter mår bättre med en mjölkfri kost! Kanske är det så att hon även är allergisk mot mjölkprotein. Ta gärna kontakt med er vårdcentral/barnläkare för att reda ut detta. Att din dotter går upp i vikt när hon startat behandling med glutenfri kost är inget konstigt eller ovanligt. Då tarmen tidigare varit skadad har hon inte kunnat ta upp all energi och näring hon fått via maten. När hon sedan börjat med glutenfri kost och tarmen börjat läka är det helt naturligt att vikten går upp. Dock får man såklart passa sig så att den inte går upp alltför mycket. Som du säkert förstår kan jag inte svara på om din dotter verkligen har celiaki. Men har det tagits blodprover samt kanske även gjorts en gastroskopi (?), så är diagnostiseringsmetoderna för celiaki mycket säkra. Precis som du skriver kan en allergi till skillnad mot celiaki växa bort. Med vänliga hälsningar Åsa Nordlander Leg. Dietist