6,2 på blodprov, ska vi gå över på naturligt glutenfri kost?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Sonen har nyligen gjort ny test efter flera “attacker” med magkramper, trötthet…
Det gav 6,2 som utslag så vi har börjat med naturligt glutenfritt.
Två frågor
Han är 16 år, väldigt låg, trött o tycker att allt är hemskt med diagnosen. Hur kan jag stötta honom?
Läkaren sa under 1 är vanligast när ätit “glutenfritt” flera år. Hur ställer du dig till resultatet på 6,2, ska vi gå över till naturligt glutenfritt?

Svar

Hej,

Du skriver inte hur länge han har haft diagnosen, men jag tolkar det som att han haft diagnosen en längre tid. Jag tycker att läkaren ska skicka en remiss till dietist så att ni kan gå igenom kosten och diskutera eventuella förändringar. Det viktiga är att endast välja produkter som har den glutenfria märkningen, de med märkningen glutenfritt innehåller max 20 ppm gluten/kilo vilket är väldigt lite. Viktigt att veta är att livsmedel såsom exempelvis bovete och hirs som inte har den glutenfria symbolen på förpackningen ibland kan innehålla mindre halter av andra sädesslag.

Som sagt, jag tycker ni ska få en tid till dietist så att din son kan få individuellt anpassade råd.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva