Allt och lite till!

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har nyligen fått direktiv av min läkare att undvika laktos och gluten! Det visade sig ju inte vara helt enkelt. Det känns som att jag inte får äta någonting just nu. Det enda man fick var en massa förbud och inte ett enda tips om vad man kan äta. Nu har det gått 3 veckor sedan jag började min nya diet. Jag är trött, hängig och känner mig allmänt nere! Hur ska jag bära mig åt då inte läkare förstår att jag inte klarar detta! Ska tillägga att jag hamnat i denna situaion p.g.a stora problem med magen som pågått under en lång tid! “Rådvill”

 

Svar

Jag förstår att det känns jobbigt med en så stor omställning i kosten. Självklart är det inte helt enkelt till en början. Men du ska se att det går lättare efter ett tag, då du kommit in i det. Förhoppningsvis blir du då också av med dina magproblem och slipper känna dig trött och hängig.Om din tarm är skadad av att du fått i dig gluten kan det ta ett par månader innan den återhämtar sig helt och du kan därför känna dig trött.

Det känns tråkigt att höra att du fick dålig information från din läkare. Mitt tips är att, om du inte redan fått det, ber om att få en remiss till en dietist som kan hjälpa dig med vad du faktiskt kan äta. Det finns idag en mängd specialprodukter som är både gluten- och laktosfria. Dessa finns i de flesta livsmedelsbutiker. Sen finns det ju också massor av livsmedel som är naturligt fria från gluten och laktos till exempel kött, grönsaker, rotfrukter, frukt, ris, quinoa m.m. Listan kan göras lång.

Jag kan även tipsa dig om att gå med i Svenska Celiakiförbundet, där du får information om både gluten och laktos, tips på recept och restauranger där de har gluten- och laktosfria alternativ. Du får även deras medlemstidning som innehåller mycket bra information och trevlig läsning.

Jag önskar dig lycka till med din nya diet och hoppas att det snart känns lättare för dig.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander