Vad orsakar glutenintolerans?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej! Jag undrar en annan sak. Vad beror det på att man får gluten? Jag har ingen i min släkt som har det och tycker det är konstigt att jag har fått det. Finns det någon forskning som kan möjliggöra att vi som har gluten kan ta en tablett och sedan äta livsmedel med gluten i?

Svar

Hej!

Celiaki (glutenintolerans) är en autoimmun sjukdom som kan uppkomma när som helst i livet. Att det är en autoimmun sjukdom betyder att det är kroppens eget immunförsvar som reagerar, i detta fall på gluten, och förstör tarmslemhinnan.

Varför sjukdomen uppkommer vet man inte riktigt. Precis som du skriver är celiaki ärftligt. De personer som har en viss gentyp har betydligt högre risk att utveckla celiaki. Det är dock inte alla som har genen som blir glutenintoleranta. Det kan vara förklaringen till att ingen annan i din släkt har celiaki. De kan bära på genen, utan att ha utvecklat sjukdomen.

I dagsläget finns inget botemedel för celiaki även om forskning pågår. Som det ser ut nu finns alltså ingen tablett att ta som gör att det går att äta gluteninnehållande kost.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg Dietist