Är glukos- och maltodextrin glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har en dotter på sex år som är glutenintolerant. Vid vår information hos dietisten pratade hon om ämnena glukos/ fruktossirap och maltodexrin som ämnen man måste se upp då de kan innehålla gluten. Vi har därför, i de fall vi inte fått klara svar från tillverkaren, undvikit livsmedel med de här ämnena i. Det är dock MÅNGA livsmedel som innehåller något av dem. När vi läste i boken vi beställt från celiaki-förbundet om vad olika ämnen innehåller står det dock att dessa ämnen INTE innehåller gluten. Hur är det egentligen? Tack på förhand

 

Svar

Glukossirap och maltodextrin framställs genom nedbrytning av stärkelse. Råvaran kan bestå av till exempel potatis, majs eller vete, vilken behöver inte anges i innehållsförteckningen. Även om den kommer från vete är det dock säkert för personer med celiaki att äta produkter som innehåller glukossirap/maltodextrin då slutprodukterna innehåller mycket små mängder gluten. Den europeiska stärkelseindustrin har infört en praxis att slutprodukten får innehålla max 20 ppm gluten, vilket motsvarar nivån för glutenfritt. Det är alltså ok att äta dessa produkter.

Vill du läsa mer kan jag tipsa om livsmedelsverkets hemsida. http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Allergi/Gluten-i-glukossirap/

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent