Har inte celiaki, hur återintroducerar jag gluten när jag ätit glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

Jag tog bort gluten ur min kost för drygt fem år sedan, och har varit extremt strikt med detta (inte ens havre, och ingen vetestärkelse osv, har ätit endast naturligt glutenfria produkter, dock somligt med “spår av gluten” i).

Jag visste inte DÅ att det inte var bra att ta bort gluten ur kosten utan konstaterad celiaki – vilket alltså inte gjordes innan. Har även uteslutit mjölkprodukter (som jag haft problem med hela livet men ändå tålt i mindre mängder emellanåt) och soja, samt socker och diverse tillsatsämnen.

Det hör till saken att jag haft och har en kraftig stressreaktion under denna tid (evt trauma). Jag tror att denna uteslutning av gluten istället för en sund insats för min hälsa var mer av en kortsiktig åtgärd som delvis fungerade som ångestdämpare, och jag vill definitivt kunna återintroducera glutenhaltig säd i min kost så småningom igen!

Nu undrar jag HUR jag enligt dig bör gå tillväga för att återintroducera gluten UTAN att jag faktiskt utvecklar celiaki (det är min övertygelse att om jag “bara börjar äta gluten nu” såsom jag gjorde förut så kan jag orsaka stor och kanske livslång skada, vilket jag verkligen inte vill göra! Detta pga att min stressnivå fortfarande är så hög (stressen har sannolikt somatiska orsaker såväl som emotionella och kognitiva, och det är oklart vad som orsakar den).

Jag inser att jag måste sänka den extrema stressnivå som råder i mig (har inte lyckats med detta, men har sökt hjälp) om det skall vara möjligt att framgångsrikt återintroducera gluten, men skulle uppskatta dina råd angående hur jag rent praktiskt skall göra för att gå varsamt fram.

Jag är beredd på att det kan ta ett par decennier eller mer av nogsamt prövande i värsta fall, men anser att det är värt mödan för att kunna äta en vanlig kost med bröd, kanelbullar och annat. 🙂

Jag har svårt att förlåta mig själv för det jag orsakat, eftersom jag inser dumheten med det, men jag hoppas innerligt att det kommer att gå att reparera. Jag vill gå konstruktivt, metodiskt och fokuserat tillväga, och inte förhasta mig, vilket är lätt hänt om jag inte har en tydlig plan.

Vad är dina förslag? Jag är tacksam om du vill berätta lite om vad du tror och tänker, även om du såklart inte kan veta säkert hur det är för just mig.

Mvh

IJ (kvinna 42 år)

Svar

Hej,

Jag kan inte se att det skulle ta flera år att återintroducera gluten, utan att det snarare handlar om att successivt öka intaget, exempelvis börja med 1 skiva vanligt bröd dag 1, för att dag 2 äta 2 skivor. Det finns inga särskilda upptrappningsscheman för att återintroducera gluten som jag känner till, vilket det exempelvis finns för mjölk, ifall man har haft en konstaterad mjölkproteinallergi. Vill du börja med mindre mängder gluten kan du börja med att exempelvis reda såser med vetemjöl, för att efter några dagar lägga till en brödskiva, eller äta vanlig pasta.

Ifall det är tänkt att du ska göra ett test för att utesluta att du är glutenintolerant ska du ha ätit gluten dagligen i flera veckor. Du kan i så fall diskutera frågan med läkare för rekommendation om hur länge du ska äta gluten innan ett test kan göras.

Jag hoppas att du fick lite vägledning i hur du ska gå vidare.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner