Kan man vara allergisk mot gluten?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Man kan vara alergisk mot gluten =värre än att vara överkänslig.
Då kan man inte inta de där 20ppm ens!!

Svar

Hej,

Det stämmer att man kan vara allergisk mot de proteiner som finns i vete, råg och/eller korn, så kallad sädesslagsallergi. Vanligast är allergi mot vete. Allergier skiljer sig från glutenintolerans på så sätt att känsligheten kan variera mycket mellan olika personer. För personer som har celiaki så är 20 ppm en säker gräns för glutenfria produkter. De flesta med veteallergi tål de glutenfria produkterna, men i sällsynta fall behöver kosten vara naturligt fri från gluten – det vill säga att man även undviker de produkter som innehåller max 20 ppm gluten. Man ska alltid rådgöra med läkare om man inte blir bättre av koständringen, så att man också kan få hjälp av dietist.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. dietist