AXA Havre havreflakes

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej, är mamma till en flicka på 12,5 år som har celiaki, och har läst att Axa och Gyllenhammars havregryn är OK för glutenintoleranta, men vet du hur det är med AXA havre flakes. Det står maltodextrin på innehållsförteckningen, vad innebär det. Är flingorna OK att äta? Mvh Gunlög Fåglefelt

Svar

Hej!

Endast havre som märks “ren havre” är garanterat fri från gluten. Vanlig havre som t.ex. AXA och Gyllenhammar får innehålla upp till 5 % av andra spannmål och kan därför inte garanteras vara fri från gluten. Därför rekommenderas personer med celiaki att endast äta produkter av ren havre. I dagsläget är det Semper och Provena som har dessa produkter.

AXA havreflakes är inte gjorda på ren havre och räknas därför inte som glutenfria.  Maltodextrin däremot är glutenfritt.

 

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist