Barn med celiaki serverades bulgur i skolan.

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!
Min dotter som är 6 år och har celiaki blev för några veckor sedan serverad bulgur i skolan. Hon fick en kraftig reaktion och började kräkas redan efter två timmar och huvudvärk och magont och trötthet mm. Det har nu gått en månad men hon klagar fortfarande dagligen att hon har ont i magen. Kan det sitta i så länge efteråt? Kan det varar så att man blir känslig för något annat ? (tex mjölk)

/Malin

Svar

Hej,

Jag kan tyvärr inte ge något exakt svar gällande när det är vanligt att symptomen avtar efter glutenintag. Vid obehandlad celiaki, det vill säga då man har ätit gluten en längre tid utan att veta om det, så kan man vara extra känslig för mjölksockret i mjölk (laktos) på grund av att tunntarmen är skadad och att man då kan få mindre av enzymet laktos som ska bryta ner mjölksockret. Men det är såklart stor skillnad på att äta gluten under en lång tid jämfört med att få i sig en mindre mängd vid ett enstaka tillfälle. Det finns en möjlighet att din dotter är lite extra känslig efter att ha fått i sig gluten. I så fall tänker jag att det räcker gott med att byta ut till laktosfri mjölk och yoghurt/fil en period och se om magen blir bättre.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva