Har celiaki, är det dåligt att äta mycket mjölkprodukter?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,
Jag är 17 år och glutenintolerant sedan 3 år tillbaka. Jag tränar ganska mycket och efter jag blev glutenallergiker har jag kraftigt ökat min konsumtion av mjölkprodukter. Är det dåligt att äta för mycket mjölkprodukter och riskerar jag att bli allergisk mot det också? tacksam för svar

Svar

Hej!

Det finns ingen ökad risk för att du ska bli allergisk mot mjölkprodukter för att du äter mycket utav dem. Däremot kan du riskera att få i dig för lite av vissa näringsämnen, som exempelvis järn, om en stor del av din kost består av mjölkprodukter. Dels för att kalcium i mjölken försämrar järnupptaget och dels för att du kanske äter mindre av järnrika produkter. Nu skriver du inte hur mjölkprodukter du äter/dricker så det är svårt att avgöra om det är “för mycket”. Mitt råd till dig är att försöka äta en allsidig kost som både innehåller mjölkprodukter, kött/fisk/fågel/ägg, frukt, grönsaker samt glutenfria spannmål.

Lycka till med träningen!

Med vänliga hälsningar

Leg. Dietist Åsa Hedberg