Är fruktos/glukos sirap glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej,
Tror mig ha läst någon gång att då det står “fruktos/glukos sirap” i innehålls deklarationen skall glutenintoleranta undvika produkter med denna ingrediens. Står det bara glukos alt. fruktos är det OK. Jag är extremt påverkad av gluten. Med vänlig hälsning, Carl

Svar

Hej,

Fruktos-glukossirap innehåller inte gluten. Fruktos-glukossirap är socker som kan framställas till exempel genom nedbrytning av vete, och kan finnas bland annat i drycker, godis och glass. Vid analyser av produkter som innehåller fruktos/glukossirap som är framställt av vete har man inte kunnat påvisa gluten.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. dietist