Är det gluten i chips med Maltodextrin (Korn)?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,

Coop har en egen chipssort, X-tra, som jag har ätit flera gånger. Men nu på min nyinköpta påse står det i ingredienser “Maltodextrin ((korn))” Ordet “korn” är fetat, som det alltid brukar vara när de skriver ut allergier/intolerans mot. Så nu undrar jag om detta betyder att chipsen innehåller gluten? Jag har ätit dem flera gånger, men då har det ej stått så. Som tur är kollar jag alltid bak på produkter, trots att jag ätit dem tidigare. När man googlar på Maltodextrin gluten så står det att maltodextrin innehåller vete (eller kan göra det), men glutennivån är så låg att det inte påverkar människor som inte tål det. Överallt jag läser står det att maltodextrin är okej. Men nu blir jag jätteosäker om Maltodextrin är så ofarligt för glutenintoleranta som jag har trott.

Tack på förhand.

MVH

Svar

Hej Amanda!

Maltodextrin går bra att äta som glutenintolerant, det stämmer som du skriver att det inte påvisats gluten i för höga mängder. Anledningen till att det står “korn” beror på att det finns en lagstiftning som säger att källan måste skrivas ut ifall det är något som man kan vara allergisk mot. Samma sak gäller exempelvis glukossirap, som ju inte innehåller gluten, där det kan stå “av vete”.

Med vänlig hälsning,

Leg. dietist Ylva Törner