Kan jag få diagnos när jag slutat äta gluten?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Jag är en kvinna på 66 år. Har alltid varit lös i magen men för ca 15 år sedan slutade jag med mjölkprodukter och problemen försvann. Men så började jag må dåligt igen för ca 4 år sedan. Mådde illa efter måltider, svälld i kroppen, trött, dålig smak i munnen, dålig andedräkt och kände mig deppad. Läste på nätet om gluten och bestämde mig att pröva det. Jag blev som en ny människa. Nu har jag uteslutit gluten i 15 månader.
Kan läkare ta prov om jag är allergisk mot mjöl eller om det är gluten.
Jag har aldrig varit till en läkare ang. detta. Har så dåliga erfarenheter av läkarbesök så jag försöker klara mig själv så gott jag kan. Vänliga hälsningar Marianne

Svar

Hej Marianne,

För att kunna ställa diagnosen glutenintolerans så behöver man äta gluten en period innan, eftersom blodproverna inte visar något då man äter glutenfritt. På samma sätt behöver man äta gluten inför en tarmundersökning, för att se om tarmslemhinnan blivit skadad av gluten. Jag skulle rekommendera dig att söka läkare och berätta att du mår bättre efter att ha gått över till glutenfritt, så får ni se hur ni ska gå vidare.

Vänligen

Dietist Ylva