Är Echinagard glutenfritt? Är havre och soja glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hejsan.
-Fick tips om att använda Echinagard vid förkylning. Men såg att den innehöll sojabönslecitin…. Kan man använda denna om man har celiaki då?

-Jag har celiaki och för många år sen när många började äta havre, så sa min dietist att jag inte får äta havre (inte ens den som står på den glutenfria hyllan). Jag har många vänner som har celiaki som äter havre av olika slag. Är det verkligen sant att jag inte ens får äta den havre som är från glutenfriahyllan? Tycker det verkar märkligt….

– Den sojan som oftast sushi-restauranger har (kikkoman ), där står att där är vetemjöl i…. men många säger att man kan äta den ändå trots att man har celiaki. Stämmer det?

Svar

Hej,

Här kommer svar på dina frågor:

  • Sojabönslecitin är helt glutenfritt, det framställs ur sojabönor vilka är naturligt glutenfria.
  • Havre som är “rent”, det vill säga specialhanterats utan att ha blandats med andra sädesslag är glutenfritt, då proteinet i havre skiljer sig från det i havre, korn och råg, och är naturligt glutenfritt. Det man rekommenderar är att välja havre som är märkt glutenfri, då man har sett att vanliga havregryn ofta har för stor inblandning av gluteninnehållande sädesslag, genom att det kan ha odlats på samma åker där exempelvis råg eller havre tidigare odlats.
  • Klassiska sojasåser, såsom Kikkoman innehåller inte gluten, då själva proteinet inte finns kvar i den slutliga produkter. På Livsmedelsverket har man analyserat sojasåser och inte hittat gluten.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva