Följdsjukdomar av gluten?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Läste på internet om att man kan få vissa följdsjukdomar vid celiaki. Var sjuk ca 2 år innan jag fick min diagnos, hur stor är risken att drabbas då? Eller är det alltid en förhöjd risk, trots att man äter glutenfritt?

Svar

Det stämmer som du läst att man kan få vissa följdsjukdomar vid celiaki. Dels finns det sjukdomar som är associerade till den näringsbrist som uppstår vid obehandlad celiaki och dels finns det sjukdomar som är vanligare bland personer med celiaki på grund av att risken ökar vid en speciell gentyp som är gemensam för flera olika autoimmuna sjukdomar.

Vid obehandlad celiaki uppstår skador på tarmen som i sin tur leder till ett minskat näringsupptag. Förutom en viktnedgång kan man få brist på vissa vitaminer och mineraler till exempel B-vitaminer, järn och kalcium. Detta kan i sin tur leda till följdsjukdomar såsom blodbrist (anemi) och benskörhet (osteoporos). Det kan också leda till infertilitet. Vid glutenfri kost läker tarmen och man kan återigen ta upp näring som vanligt. Det är svårt att säga exakt hur långt gången en obehandlad celiaki behöver vara för att näringsbrister ska uppstå, men jag tror inte du behöver vara orolig. Om du äter en allsidig kost fri från gluten kommer ditt näringsbehov snart vara återställt igen. Eventuellt kan det till en början behövas ett tillskott på B-vitamin eller järn. Detta ordineras i så fall av din läkare.

Det du kan behöva tänka på är att få i dig tillräckligt med fibrer och folsyra. Som glutenintolerant går man miste om fibrer från fullkorns-mjöl, pasta och bröd. Försök välja bröd som är bakat på grov mjölmix eller tillsätt fibrer i form av till exempel pofiber, fiberhusk, rena havregryn eller fibrex. Andra bra källor till fibrer är frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. Folsyra är ett B-vitamin som viktigt för celldelningen. Som glutenintolerant går man miste om den folsyra som finns i fullkornsprodukter. Istället får man tillgodogöra sig folsyra från gröna bladgrönsaker, kål, baljväxter och lever. Ett enkelt sätt att uppnå behovet av folsyra är att varje dag äta de 500 gram frukt och grönsaker som rekommenderas av Livsmedelsverket. Detta ger även ett bra fibertillskott och en mängd nyttiga vitaminer och antioxidanter.

Som nämnts tidigare finns även ett antal sjukdomar som är associerade till celiaki till exempel diabetes typ 1, Addissons sjukdom samt vissa typer av sköldkörtel- och leversjukdomar. Detta beror på att anlagen till dessa sjukdomar finns i samma gen som anlaget för celiaki. Denna risk föreligger vare sig celiakin behandlas eller inte, men minskar troligtvis genom  man följer en glutenfri kost. Att man bär på anlaget behöver dock inte betyda att man utvecklar någon av sjukdomarna. Många av dessa sjukdomar är ovanliga, så även om det föreligger en ökad risk vid celiaki är risken inte särskilt stor att drabbas.

Celiaki medför även en något ökad risk för vissa typer av cancer. Risken minskas genom att följa en glutenfri kost. Även här är det svårt att säga exakt hur länge man behöver gå med en obehandlad celiaki för att risken ska öka. Det bästa du kan göra nu är att i största möjliga mån hålla dig till en glutenfri kost resten av livet.

Hoppas att detta var ett någorlunda svar på din fråga.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent