Finns det gluten i guldsoja, buljongtärningar och grillkrydda?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Jag har glutenintolerans och undrar om det finns mjöl i guldsoja. Det står att det innehåller vetemjöl men såg av ditt svar att det försvinner i processen.
Jag vill nu gärna veta hur det ligger till? Min mage är väldigt känslig och jag reagera på mycket och vet inte säkert om jag får i mig gluten även om jag tror att jag gör att helt glutenfritt. Använder även buljongtärning i bland kan det finnas mjöl i dom? Santa Marias grillkrydda står det inte att det är mjöl i men har hört att man inte ska äta grillkrydda. Tacksam för svar. Mvh Karina

Svar

Livsmedelsverket har upprepade gånger analyserat gluten i olika sojasåser där vete står med i innehållsförteckningen, och gluten har aldrig påvisats i de “klassiska” sojasåserna. I och med att det inte ens finns pyttesmå mängder gluten så går det därmed bra för dig.

Buljong brukar gå bra, men det är viktigt att alltid läsa ingrediensförteckningen. Ibland kan de innehålla stärkelse, men det är mer sällan vetestärkelse som används då.

Om det inte står vetemjöl på din grillkrydda går det bra, du har nog hört det på grund av att vetemjöl ibland ingår i grillkrydda.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner