Är det skadligt att äta glutenfritt utan att vara glutenintolerant?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej, jag och min kompis genomför ett gymnasiearbete angående glutenintolerans. Min fråga är, hur man drabbas som individ om man äter glutenfri kost, trots att man tål gluten? Vad har det för hälsoskadliga effekter som man vet om? Tack på förhand!

MVH,
Alma, Anna

Svar

Hej,

Vad jag känner till så finns det inga hälsoskadliga effekter. Det som avgör vilka effekter det blir är vilka förändringar i matvanorna som görs – och man genom att äta glutenfritt skulle minska kraftigt på fikabröd (som ju i regel innehåller gluten) så skulle det ju innebära hälsovinster. Om man däremot tog bort spannmålsprodukter såsom bröd och gryn och inte ersatte med glutenfria alternativ skulle man möjligtvis få brist på vissa vitaminer och mineraler på sikt.

Man tror inte idag att man genom att äta glutenfritt kan bli mer känslig för att äta gluten senare.

Hälsningar,

Dietist Ylva