Kan glutenfritt tillagas i samma fritös/grill som mat med gluten?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej, Jag var på en restaurang och blev osäker på hur jag fick göra. Servitören sa att stripsen friterades i samma fritös som annat som innehåller gluten och även på ett annat ställe fick jag frågan om det var okej att grilla brödet i samma grill som glutenbröd. Är detta okej eller inte okej?

Hur hård behöver man vara och hur många kontrollfrågor skall jag behöva ställa på restaurang? Ska jag exempelvis även behöva fråga varje gång om dom har möjdamm i samma rum som dom har den glutenfria maten? För svaret jag fick av servitören var även att hon hade en vän som ätit där och hon ahde inte reagerat. Så tråkigt när restaurangpersonalen inte förstår sig på vad celiaki är och att det inte handlar om symptomen.

Svar

Hej,

Ja, som du skriver är det ganska vanligt att tro att det är graden av symptom som säger något om känsligheten, när det ju inte är så.

Jag kan tänka mig att du skulle få olika svar på din fråga av olika dietister och läkare, och den är inte helt lätt att svara på. Man tror att gränsen för att få en reaktion går vid 1/2 kryddmått vetemjöl. Ledande celiakiforskare, bland annat Claes Hallert menar också att risken för att immunförsvaret reagerar är större om ett litet intag av gluten upprepas under flera dagar.

Jag skulle tycka att de borde hantera det glutenfria brödet separat eller rengöra grillen så att det inte finns några tydliga smulor. I frityroljan brukar de bitar som är panerade falla till botten, och därmed brukar det inte utgöra något problem att äta exempelvis pommes frites. Om det endast är mjöldamm borde det rimligtvis handla om små mängder som kan hamna på den glutenfria maten. Sedan får man inte glömma att vissa trots allt kan reagera, och att det kan finnas undantag.

Det viktiga är att undvika att få i sig gluten medvetet, och separera skärbrädor etcetera i hemmet, där man ju oftast äter. Och jag tänker att det är viktigt att våga gå ut och äta, och inte undvika det på grund av oro. Eftersom det även är en trend att äta glutenfritt idag, så tänker jag att det är viktigt att poängtera att man har sjukdomen celiaki.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva