Börjat äta glutenfritt, vad ska jag tänka på?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

Jag har precis börjat äta glutenfritt då jag tror att jag är intolerant mot gluten & jag har inte riktigt förstått vad man ska kolla på när man ska avgöra om det är glutenfritt eller inte, än sålänge har jag fattat att vetemjöl, havre & råg innehåller gluten men hur är det med glutamat? Är det också gluten?? Oerhört tacksam för svar!

Mvh Michelle Henriksson

Svar

Hej,

Vete, råg och korn innehåller gluten. Havre är glutenfritt i sig, men det krävs att du väljer “rent” havre som specialhanterats. Allt som har den glutenfria symbolen med det överkorsade axet går bra att äta.

Man brukar avråda från att sluta äta gluten på egen hand innan utredning gjorts, då det blir svårare att ställa diagnos om man redan äter en glutenfri kost. Tar du kontakt med vården kan du också få träffa en dietist och få mer ingående råd om vad du kan äta respektive ska undvika.

Vänligen,

Dietist Ylva