Gravid och glutenintolerant

Senast uppdaterad: 2016-03-24

Jag har nyligen fått reda på att jag är gravid och har även en nyupptäckt glutenintolerans. Jag har inte börjat med att gå över till glutenfri kost ännu och är rädd att mitt barn inte får tillräcklig näring i sig. Även om jag börjar äta glutenfritt nu så dröjer det ju innan min tarm är normal och tar upp näringsämnen normalt igen

Svar

Hej,

Jag tycker att det viktiga nu är att du kommer igång med den glutenfria kosten. Jag råder dig att ta upp frågan med din barnmorska och den läkare som satt din diagnos så att du kan få den hjälp du behöver. Bland annat kan du fråga ifall det är några särskilda tillskott du kan behöva ta, utöver de som rekommenderas till gravida. Dels rekommenderar man tillskott av 400 mg folsyra för alla gravida fram till v.12, jag tycker också att du kan börja direkt att ta en multivitamintablett för gravida, detta kan du köpa på apotek. Allmänna kostråd till gravida kan du hitta på livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se.

Hälsningar,

Dietist Ylva