Gravid och “Obekräftad” celiaki

Senast uppdaterad: 2014-04-01

Hej!

Jag har fått en remis för att göra en gastroskopi under narkos (har kräkfobi och klarar inte annars) för att ta reda på om jag har celiaki (min syster har den).
Jag har så ont i magen när jag äter gluten så jag misstänkte att det är fallet med mig också. Men medan jag väntade på tiden att få gastroskopin gjort har jag blivit gravid. Min läkare sa att de inte kommer att göra undersökningen nu, utan efter att jag fått mitt barn.
Är gravid i V20 nu och äter ibland lite toas som jag inte borde men märker efter 2-3 dagar (om jag håller på med det) att jag inte kan andas hur mycket det gör ont.

Min fråga är om jag ska ta gluten helt från min kost oavsätt att jag inte har det bekräftat att jag har celiaki? Jag är rädd att jag ska skada barnet på något sätt…

Mvh, Branka

Svar

Hej Branka!

Detta är en fråga som jag tycker att du ska ta upp med din läkare. Om du skulle ha celiaki och äter gluten finns en risk att du får näringsbrist som även skulle kunna påverka ditt barn. För att få en säker diagnos är det dock viktigt att du innan gastroskopin äter kost med gluten i, annars kan resultatet bli missvisande. Som sagt, huruvida du ska börja äta helt glutenfritt eller inte är något som jag tycker du ska diskutera med din läkare.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist