Havre

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har haft problem med magen under i stort sett hela mitt liv (är 21 år). Har testat alla möjliga olika sätt för att få magen att må bra, men ingenting har fungerat. Nu stötte jag av en slump på en artikel i tidningen om glutenfri kost.Och började fundera om jag kanske är glutenintolerant? Har sedan cirka en vecka tillbaks uteslutit gluten från kosten och min mage mår toppen! Så förmodligen är jag ju glutenintolerant. Nu är min fundering om jag kan fortsätta äta havre och havrekli? Jag äter dessa både morgon och kväll.Sammanlagt cirka 0,5-0,75dl per dag. Kan jag fortsätta med det eller borde jag utesluta dessa från kosten?

Vänliga hälsningar nina

Svar

Hej Nina!

Vad skönt att du har blivit bättre i magen av glutenfri kost. Vi rekommenderar dock aldrig någon att börja äta glutenfritt utan att ha en celiakidiagnos (glutenintolerans). Mitt råd till dig är därför att du uppsöker läkare på din vårdcentral och ber om att få göra tester för celiaki. De kommer då först att ta ett blodprov för att se om du har antikroppar mot gluten. Om så är fallet går man vidare och gör en gastroskopi där man tar en liten bit av tunntarmen för att undersöka om den är skadad av gluten. Först därefter kan man få en diagnos. Det som är viktigt när man ska testa sig för celiaki är att man äter en kost som innehåller gluten, annars visar inte testerna något. Du bör därför inte börja expremintera med att äta glutenfritt själv innan du fått en diagnos.

Så till din fråga. Havre i sig är glutenfritt. Däremot kan det finnas upp till 5 % av andra spannmål som innehåller gluten i den vanliga havre vi köper i butiken. Detta gäller både havregryn och havrekli. Därför rekommenderas alla glutenintoleranta att hålla sig till specialhanterad “Ren havre”. Rena havregryn finns att köpa i hyllan för glutenfria produkter. Tyvärr finns ännu ingen “Ren havrekli”.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist