Havregryn?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har hört att alltfler glutenintolleranta kunnat äta vanlig havre? Dvs. slipper köpa den “rena havren” från exempelvis Semper, och istlllet kan använda vanliga havregryn! Stämmer detta? Har även nyligen hört att matvete är glutenfritt, något som jag ifrågasatte, och därför undrar om det kan stämma?

Svar

Hej!

Havre i sig är glutenfritt. Men den havre som säljs i butik som “vanlig” havre får innehålla upp till 5 % av andra spannmål och kan därför innehålla gluten. Hur mycket gluten som finns i den färdiga produkten varierar, men man kan alltså inte vara helt säker. Samma sak gäller för mathavre, den kan innehålla upp till 5 % av andra spannmål och det finns alltså en risk att den överskrider gränsvärdet för glutenfritt.

Precis som du skriver så finns det personer med celiaki som väljer att ta risken att äta vanlig havre, men det är inget som rekommenderas. För att vara helt säker bör man alltså hålla sig till den rena havren. Tyvärr finns vad jag vet ännu ingen garanterat ren mathavre.

 

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist