Informera om naturligt glutenfritt

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hejsan, Hur ställer sig SCUF till naturligt glutenfritt kontra vad som nu kallas för glutenfritt men innehåller denna lilla mängd gluten-vetestärkelse max 0,003 % gluten? Informerar ni edra medlemmar om detta? Jag har varit diagnostiserad i 23 år, aldrig ätit vetemjöl eller fuskat. Blev sjukare o sjukare efter 6 års tid när jag började baka med glutenfritt mjöl som förstås innehöll vetestärkelse. Numer är jag ‘naturligt glutenfri’ och har inga besvär utan mår mycket bra. På min ‘väg’ har jag pratat med Mag-tarmsjuka föreningen och dom hade stor kunskap om detta för 10 år sedan. Mitt intresse för detta är att vi kan hjälpa unga och deras anhöriga att förstå innebörden bättre. Tack på förhand Meta

Svar

De allra flesta som är glutenintoleranta tål den lilla mängd gluten som finns i vetestärkelse. Men det finns ett fåtal som liksom du inte klarar av något gluten alls. Den nya märkningen av glutenfria produkter blir då lite svårare eftersom man själv måste läsa på förpackningen för att se om produkten innehåller vetestärkelse eller ren havre eller om den är baserad på enbart naturligt glutenfria ingredienser. Vi informerar våra medlemmar om vad den nya märkningen innebär, men vem som behöver äta naturligt glutenfritt bör avgöras av en läkare. Alla som får diagnosen celiaki sätts på en glutenfri kost innehållande produkter med max 100 ppm gluten. Blir man som du inte frisk på detta kan det vara så att man behöver gå över till helt glutenfritt, alltså den före detta naturligt glutenfria kosten.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent