Kan jag ha celiaki utan antikroppar i blodet?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

Har haft problem med min mage sedan 2010. Doktorn trodde det var IBS så därför har jag levt med den tanken nu i tre år. Jag sökte för ett tag sen för min totala utmattning och konstanta trötthet. Då togs blodprov som visade att jag hade genen som kan utveckla glutenintolerans. Men i följdprovet senare visade att jag inte hade några antikroppar min läkare vill nu att jag ska göra en tunntarmsundersökning eller vara utan gluten i 6 månader för att testa om jag är intolerant.

Jag vill absolut inte göra denna undersökning  så därför valde jag att vara utan gluten i 6 månader. min fråga är då kan det vara så att jag är intolerant trots jag inte har några antikroppar? och är det farlig att vara utan gluten om jag inte är intolerant? och om jag nu kör på en glutenfri diet borde jag väl gansak snabbt märka skillnad?

Hälsnignar Camilla Ivansson

Svar

Hej Camilla!

I vissa fall kan det vara så att man ej ser något på blodprovet men att tarmen ändå är skadad pga celiaki.

Det är inte farligt att äta glutenfritt även om du inte har celiaki. Tänk dock på att välja fiberrika produkter som ex. ren havre och fiberrikt glutenfritt bröd samt att äta mycket frukt och grönsaker för att få i dig tillräckligt med fibrer, vitaminer och mineraler. Däremot kommer en tunntarmsbiopsi inte visa något om du redan står på en glutenfri kost och du kommer därför inte att kunna få någon riktigt fastställd diagnos om du redan utesluter gluten.

Hur pass snabbt man märker skillnad efter att ha börjat med glutenfri kost varierar. Om tarmen är skadad så kan det ta upp till ett år innan den är helt läkt. Därför är det inte säkert att du märker skillnad direkt.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist