Intolerant trots negativt blodprov?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej Har tagit prov för glutenallergi det visade inga antikroppar så jag hade ingen allergi. Kan man ändå vara känslig intolerant ?? Blir väldigt uppblåst och får trög mage. Använder inga produkter med laktos. Jag har skrivit upp vad jag äter och det verkar som om det är när jag äter limpa lite mer vissa dagar som det blir värre. Bakar själv utan mjölkprodukter.

Svar

Hej!

Blodprovet man tar för att se om man har antikroppar är inte ett 100-procentigt test och det är därför man alltid måste göra en biopsi för att fastställa diagnosen celiaki. Du kan alltså ha celiaki även om blodprovet är negativt. Likaså kan man ha ett positivt blodprov men ingen skada på tarmen, vilket tyder på att man inte har celiaki.

Misstänker du fortfarande att du har celiaki tycker jag att du ska ta kontakt med din läkare som får avgöra om en biopsi ska göras, trots att blodprovet var negativt. Det som är viktigt är då att inte börja utesluta gluten innan biopsin har gjorts eftersom tarmen då hinner läka och ingen skada kan ses.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent