Påverkar celiaki mina chanser att bli gravid?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej är en tjej på 20 år,
Jag fick min Diagnos sen ca 3 år tillbaka men har antagligen haft den sen jag var betydligt yngre och där med obehandlad, Hur påverkar det mina chanser till att bli gravid?’

Har kollat upp att jag har ägg som ligger men som inte vill lossna riktigt så äter hormoner ca var fjärde månad för att få “mens”

Men är orolig, Jag äter i dagsläget en strikt Glutenfri och laktosfri kost (är även laktos intolerant). Och tycker jag lever ett sunt liv, jag försöker gå ner i vikt men äter mediciner pga. min epilepsi som gör att jag känner mer hunger.

Är iaf orolig över att mina chanser till att bli mamma i framtiden är små.
tack för svar.

Svar

Hej!

Jag tror inte att du behöver vara orolig över dina chanser att bli gravid pga din celiaki. Vid obehandlad celiaki kan det vara svårare att bli gravid. Har du ätit glutenfritt i 3 år är din tarm med största sannolikhet läkt och sannolikheten för att bli gravid påverkas då inte av din celiaki. Däremot kan det ju såklart finnas andra faktorer som gör det svårare för dig att bli gravid.

Om du inte redan gör det rekommenderar jag dig att ta extra tillskott av folsyra under tiden som du försöker bli gravid och även under graviditet.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg Dietist