Kan Transglutaminas vara förhöjt även vid allergi?

Senast uppdaterad: 2014-02-11

Hej!
Jag undrar om S-A-Transglutam lgA kan vara förhöjt även vid mjölkallergi?
Eller kan något annat än glutenintolerans vara orsaken?

Min dotter har ätit gluten och laktosfritt en tid sedan detta värde var mycket förhöjt – efter några veckor togs provet om och var fortfarande lika högt >128 och de konstaterade celiaki men hon blev inte bättre utan tvärtom sämre med magont och kramper. Hon har även haft en märklig viktuppgång.

Jag googlade viktuppgång och magsmärta och hamnade på en artikel om mjölkallergi och tog genast bort alla mjölkprodukter och redan inom ett dygn så mår hon mycket bättre! Jag känner igen henne. Hon har fortfarande magont men inte kramperna.

Kan man med säkerhet säga att hon har celiaki och kan mjölkallergi (om hon har det) växa bort?

Vänliga hälsningar
Anita

Svar

Hej Anita!

Antikroppar mot transglutaminas finns enbart vid celiaki, inte vid mjölkproteinallergi. Vid mjölkprotein kan en annan form av antikroppar (IgE) vara förhöjda, om det är en så kallad IgE-medierad allergi.

Vad skönt att din dotter mår bättre med en mjölkfri kost! Kanske är det så att hon även är allergisk mot mjölkprotein. Ta gärna kontakt med er vårdcentral/barnläkare för att reda ut detta.

Att din dotter går upp i vikt när hon startat behandling med glutenfri kost är inget konstigt eller ovanligt. Då tarmen tidigare varit skadad har hon inte kunnat ta upp all energi och näring hon fått via maten. När hon sedan börjat med glutenfri kost och tarmen börjat läka är det helt naturligt att vikten går upp. Dock får man såklart passa sig så att den inte går upp alltför mycket.

Som du säkert förstår kan jag inte svara på om din dotter verkligen har celiaki. Men har det tagits blodprover samt kanske även gjorts en gastroskopi (?), så är diagnostiseringsmetoderna för celiaki mycket säkra. Precis som du skriver kan en allergi till skillnad mot celiaki växa bort.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist