Kan kroppen lära sig bryta ner viss mängd gluten?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej om man har celiaki sen man föddes, kan kroppen då utveckla att kroppen klarar av att bryta ner en viss mängd gluten? För jag visste inte att kolmalt fanns i keloggs cornflakes, för har ätit det den liten och är 18 år nu. Kan det påverkat min växkurva osv?

Svar

Hej!

Man tror inte att det går att öka sin tolerans för gluten, det man säger är att alla med celiaki tros

reagera på en mängd gluten som motsvarar den mängd som finns i ca 1/2 kryddmått vetemjöl, eller ca 30-50 mg gluten/dag. I Kellogs Corn flakes har man som du säger upptäckt mer än 100 mg gluten per kilo, vilket ligger över den gräns som

är satt för glutenfria livsmedel. Glutenfria livsmedel får innehålla max 20 mg gluten per kilo. Detta är en gräns som man satt för att glutenfria livsmedel ska vara säkra, även om man äter en större mängd. Det finns även en annan märkning, “mycket låg glutenhalt” som innebär att det får innehålla max 100 mg gluten/kg. Tidigare låg gränsen för glutenfritt högre, på 200 mg/kg. Det är svårt att göra en säker bedömning, men det är mycket möjligt att du inte har fått i dig mer gluten än du tål, totalt sett, från frukostflingorna. Tänk istället att du från och med nu väljer flingor som har en glutenfri märkning.

Det bästa sättet att ta reda på om man regelbundet får i sig större mängder gluten än man tål är dels att fundera på hur man mår, samt ta blodprover för att upptäcka förhöjda värden.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner