Är det över gränsvärdet för glutenfritt om livsmedel innehåller både maltodextrin och glukossirap?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
På livsmedelsverket kan man läsa att maltodextrin och glukossirap båda ligger under gränsen för att kunna kallas gluten fria. Dock kan de inte kombineras med andra produkter som innehåller gluten…
Om ett livsmedel då innehåller BÅDE maltodextrin och glukossirap, blir det då tillsammans över gränsvärdet?
Detta är otydligt på livsmedelsverkets sida och dietisten menar att man NOG bör undvika det. Inte speciellt tydligt det heller.
Många produkter innehåller just kombinationen av dessa två.

Tacksam för svar

Svar

Hej!

Då varken glukossirap eller maltodextrin anses innebära någon risk för glutenintoleranta, så borde även kombinationen av de båda gå bra. Ibland är det svårt att ge ett exakt svar eftersom det alltid beror på hur stor mängd som konsumeras och hur känslig en person är.

Med vänlig hälsning,

Leg. dietist Ylva Törner