Kan magsjuka påverka gastroskopisvar?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej… min dotter gjorde gastroskopi undersökning för se om hon är glutenintolerans,,, den dagen var hon magsjuk, men jag trodde att hon spydde pågrund av stress men det var inte det hon var magsjuk,,, jag blev också. Smittad,, min fråga är kan det påverka resultatet? för svaret var att hon är glutenintoleran. hon har inga symptomer och vi brukar äta mycket bröd.
Så jag undrar kan magsjuka påverkar påverka resultat resultatav gastroskopi? med tanken att magen är irriterad när man är magsjuk
Kan man be att göra gastroskopi igen? hur går det till?
Tack för svar
Med

Svar

Hej!

När man gör en gastroskopi undersöks tarmens slemhinna och det går att se om den är skadad på grund av gluten. En magsjuka påverkar inte tarmen på samma sätt, så därför är inte det något som påverkar resultatet.

Alla får inte tydliga symptom vid glutenintolerans, faktum är att vissa inte alls har mått dåligt då intoleransen upptäcks, detta brukar kallas för “tyst” celiaki. Då ser man vid undersökning av tarmen att den är inflammerad.

Eftersom du har många funderingar så tycker jag att du kan höra av dig till mottagningen där din dotter gjorde gastroskopin, så att du kan få svar på dina frågor.

Med vänlig hälsning,

Leg. dietist Ylva Törner