Innehåller maltodextrin vete?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Vill veta om det innehåller nån form av vete är överkänslig mot det och gluten.

Svar

Hej,

Maltodextrin är ren kolhydrat och tillverkas av stärkelse. Vid allergi eller överkänslighet reagerar man på ett protein. Maltodextrin kan vara framställt av vete, men även av potatis eller majs. Den europeiska stärkelseindustrin har infört en praxis för rening av hydrolysat av vete. Det innebär att slutprodukten får innehålla högst 20 mg gluten/kg. Därmed anses maltodextrin gå bra för glutenintoleranta. Det bedöms även som troligt att veteallergiker kan äta det utan besvär, men som alltid kan detta vara olika för olika personer.

Vänligen,

Dietist Ylva