Kan alla med celiaki äta maltodextrin och glukossirap?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!
Läste ett svar på en fråga om glukos/fruktossirap och maltodextrin.
Svaret var att det ska innehålla så pass liten mängd gluten att det klassas som glutenfritt.
Men betyder det att alla med celiaki kan äta det då?! Beror det inte på hur känslig man är?

Med vänlig hälsning Carola

Svar

Hej,

Både maltodextrin och glukossirap framställs vid nedbrytning av stärkelse. Det stämmer att både maltodextrin och glukossirap anses vara säkert för alla med glutenintolerans, då de innehåller så pass små mängder gluten. Den europeiska stärkelseindustrin har även infört en praxis att slutprodukten får innehålla max 20 ppm gluten, vilket motsvarar nivån för glutenfritt. Vid Livsmedelsverkets senaste analys av produkter med innehåll av glukossirap kunde man inte spåra innehåll av gluten över 10 ppm/kg. Du kan läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida:
http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Allergi/Gluten-i-glukossirap/

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. dietist