Missvisande blodprov? Även allergier pga glutenintolerans?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

I min dotters blod kunde dom se att hon hade en glutenintolerans. Hon ska göra biopsier på tarmen, kan det vara så att blodprovet är missvisande och hon inte har någon allergi? Vilka allergier är vanliga tillsammans med glutenintolerans? Mvh Annika

 

Svar

Blodprovet din dotter gjort är inte 100-procentigt för att ställa diagnosen glutenintolerans och det är också därför som man alltid måste göra en biopsi. Med största sannolikhet har hon celiaki (glutenintolerans) om värdet av transglutaminas var högt, men som sagt det är inte säkerställt innan biopsin har gjorts och man sett om det finns någon skada på tarmen.

Kroppens reaktion mot gluten är inte samma typ av allergisk reaktion som många andra födoämnesallergier och hänger därför inte samman med dessa. Det som kan vara förknippat med celiaki är att man ofta till en början, innan tarmen har läkt, även blir känslig mot laktos som finns i mjölkprodukter. Denna överkänslighet försvinner dock oftast då tarmen har läkt efter några månader med glutenfri kost.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent