Vilka mjölkprodukter kan jag äta?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

Läkarna lyckades inte diagnosticera mig för mjölkallergi – men av egen erfarenhet vet jag ju att jag är mjölkallergisk. Och eftersom laktosfri mjölk inte heller fungerar (men är aningen mindre jobbig) så antar jag att jag är både laktos och mjölkproteinallergiker.

Med ett undantag: keso. Jag kan äta hur mycket keso som helst. Dessutom kan jag äta grekisk yogurt, såsom den görs i Grekland (men inte svensk “grekisk yogurt” som säljs här).

Dessa är de enda två datapunkter jag har. Jag skulle gärna vilja hitta andra saker som jag kan äta – och jag undrar om du har några tips. Om man tål keso, (men inte vanlig ost), kan det ha något att göra med upphettningen av keson, exempelvis? Och baserat på detta, kan man gissa sig till några andra ämnen som skulle kunna fungera?

Svar

Hej Susanne!

Mjölkproteinallergi finns i flera olika former. Vissa ger inte utslag på de allergitester som läkarna kan ta. Man kallar det då för en icke IgE-medierad allergi. Denna typ får man istället diagnostisera genom att under en period utesluta mjölkprodukter ur kosten och därefter försiktigt återinföra för att se om symtomen återkommer.

Jag kan tyvärr inte förklara varför du kan äta keso men inte ost. Proteinet i ost och keso utgörs i båda fallen till största delen av kasein. Andra produkter liknande keso är kesella och färskost, typ philadelpia. Kanske kan detta fungera?

När det gäller laktosfria produkter så innehåller de lika mycket mjölkprotein som vanliga  mjölkprodukter och tolereras därför inte av den som är allergisk mot mjölkprotein.

Hoppas att svaret gjort dig något klokare!

 

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist