När blir man bättre?

Senast uppdaterad: 2014-01-10

Hej!

Jag fick diagnosen celiaki för tre månader sedan via biopsi (och dessförinnan blodprov) och har sedan dess ätit glutenfritt. Jag har inte fått träffa någon dietist eftersom min vårdcentral inte visste hur man remitterar till en sådan då de inte har någon knuten till sig. De skulle kolla upp detta och återkomma men det har de inte gjort. Jag tror att jag har bra kunskap om vad jag ska undvika ändå, har köpt ingredienslexikonet och är noga med att läsa på förpackningarna så jag tror att jag sköter det som jag ska ändå.

Men mitt problem är att jag snarare blivit sämre under de här tre månaderna som jag ätit glutenfritt. Jag är ständigt trött (vilket också kan bero på mörkret förstås), håglös och magen bullrar och kör och är svullen för det mesta och jag har hela tiden en massa luft i magen – även på morgonen när jag vaknar. Jag är ofta lätt illamående och har som ett “sug” i magen och det “kurrar” i halsen och jag har omväxlande diarreer och förstoppning och magknip. Jag äter inte mycket lök/bönor eller annat gasbildande och tuggar inte mycket tuggummi. Och det känns som att det inte spelar nån roll vad jag äter – det blir likadant ändå. Dimetikon hjälper inte…

Kan det dröja såhär länge innan man blir bättre? Tycker att de flesta verkar känna sig bättre efter bara några dagar med dieten? Kan det vara någon annan intolerans också? Jag provade att utesluta laktos ett litet tag men kände ingen skillnad.
Vet inte riktigt vart jag ska börja och har heller ingen att fråga så hoppas du kan ge mig ett tips.

Svar

Hej Jessica!

Vad synd att du inte fått träffa dietist, det bör alla som fått diagnosen celiaki ha rätt till. Fortsätt att stå på dig på vårdcentralen!

Det är individuellt hur lång tid det tar att bli av med symtomen. Att det blivit sämre låter ju dock inte bra. Det första jag tänker på är laktos. Medan tarmen ännu inte läkt kan det vara svårt för kroppen att bryta ner laktos. Det kan då vara bra att under en period använda laktosfria mejeriprodukter. Har du redan testat detta utan effekt så verkar det ju dock inte som att det är det som är problemet.

Det är svårt så här utan att ha träffat dig att hitta orsaken till dina besvär. Jag skulle råda dig att återigen höra av dig till vårdcentralen för att se om du kan få träffa en dietist där du bor.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist