När dyker symptom upp vid förtäring?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Vid allergi/länslighet mot gluten eller laktos, brukar symptom/besvär dyka upp direkt efter att man har råkat äta nånting med laktos eller gluten eller kan symptomen komma efter ett tag? I så fall efter ungefärlig lång tid? Kan man fortfarande vara känslig mor gluten eller laktos trots att blodprovssvar är negativa för intolerans?

Svar

Hej!

Hur lång tid det tar innan man får symtom kan vara lite individuellt. För de flesta med celiaki (glutenintolerans) tar det några timmar innan symtomen uppkommer. Är man däremot allergisk mot vete eller andra spannmål kan reaktionen komma direkt när man äter. För en laktosintolerant kan symtomen komma ganska snart efter en måltid, men det kan också ta upp till ett par timmar.

För att ställa diagnosen celiaki tar man först ett blodprov för att se om det finns antikroppar mot gluten. Därefter måste man även göra en tunntarmsbiopsi för att se om tarmen är skadad. Först därefter kan diagnosen ställas. Blodprovet är inte 100 % säkert. Du kan alltså ha celiaki även om blodprovet inte visar positivt eller tvärt om, inte ha celiaki fast blodprovet visar positivt. Finns stora misstankar om celiaki trots negativt blodprov kan man ändå göra en biopsi för att se vad denna visar.

När det gäller laktosintolerans finns det två typer av blodprover. Ett så kallat gentest där man kan se om man har genetisk benägenhet för att bli laktosintolerant, det testet säger dock ingenting om om du verkligen är laktosintolerant. Ett sätt att diagnostisera laktosintolerans kan vara att göra ett laktosbelastningstest. Man får då dricka en lösning innehållande laktos och därefter ta blodprov för att se hur väl laktosen bryts ner. Detta test är förstås inte heller helt 100 % säkert.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. Dietist