Naturligt glutenfri kost

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har läst mycket om naturligt glutenfritt på sistone och att en del glutenintoleranta behöver äta det för att må bra. Eftersom mina symptom inte försvunnit efter ett halvår med glutenfri kost undrar jag om jag borde testa att utesluta allt som inte är naturligt glutnfritt. Det är dock svårt att veta exakt vad som jag ska undvika så jag undrar om du kan ge mig en lista? Jag vet att man ska se upp med vetestärkelse och att ämnen som maltodextrin och glukossirap kan vara gjorda av vete. Tack på förhand!a

Svar

Hej!

Precis som du skriver finns vissa personer med celiaki som är extremt känsliga för gluten och därför måste hålla sig till det som vi kallar naturligt glutenfri kost. Med naturligt glutenfritt menas att man inte äter några produkter som innehåller vete, korn eller råg. Istället används produkter som ris, majs, potatis, hirs, bovete och quinoa.

Att du inte helt blivit av med dina symtom kan ha flera orsaker. Visst kan det bero på att du är mycket känslig för gluten och behöver äta naturligt glutenfritt. Vid nyupptäckt celiaki kan även laktos ge besvär till en början, innan tarmen är helt läkt. Jag skulle föreslå att du försöker få kontakt med en dietist där du bor så att ni tillsammans kan gå igenom hur din kost ser ut idag och diskutera om du eventuellt bör testa att äta naturligt glutenfritt. Eftersom det är individuellt hur mycket gluten man tål (även för de som äter naturligt glutenfritt) är det svårt att ge någon exakt lista på vilka produkter som funkar och inte. Glukossirap och maltodextrin innehåller ytterst lite gluten och används också ofta i små mängder varför man oftast inte ens kan mäta glutenhalten i den färdiga produkten.

Från och med jan 2012 kommer dock beteckningen “Naturligt glutenfritt” att försvinna. De glutenfria produkterna kommer då att märkas med “Mycket låg glutenhalt” (<100 ppm gluten) eller “Glutenfri” (<20 ppm gluten). Även de produkter som märks med “Glutenfri” får innehålla vetestärkelse och ren havre, bara de inte överskrider gränsvärdet för gluteninnehåll. Detta är samma gräns som idag gäller för produkter som märks med “naturligt glutenfritt.

Lycka till och hoppas att du snart kommer fram till vad det är som gör att du ännu inte blivit fri från dina symtom.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist