Får jag i mig för mycket gluten genom vetestärkelse i glutenfria produkter?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Jag har egentligen inte haft några tydliga glutenbesvär när jag fick min diagnos för tre år sedan men jag har varit mycket noga med att äta glutenfritt. Min fråga är nu om jag kanske får i mig för mycket gluten i alla fall via glutenfritt bröd mm som innehåller vetestärkelse. Har ju hört om många som måste äta strikt naturligt glutenfritt annars får de stora besvär! Hur ska jag veta?
Mvh Malin

Svar

Hej och tack för din fråga!

Om du mår bra och inte har några symtom av “vanlig” glutenfri kost så tycker jag inte att du ska oroa dig. Andelen av de som har celiaki som behöver äta naturligt glutenfri kost är ganska liten. Ofta blir dock denna grupp överrepresenterad i olika forum och det kan därför låta som att det är vanligare än vad det egentligen är. Om du ändå känner dig orolig så skulle jag råda dig att be om ett uppföljande blodprov på vårdcentralen för att se att dina antikroppar mot gluten inte ligger för högt.

Med vänliga hälsingar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist