Sluta med gluten successivt eller tvärt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! Jag har precis genomgått gastroskopi och fått diagnosen celiaki. Nu väntar jag på att få tid hos en dietist, och undrar om jag kan börja äta glutenfritt redan nu, eller måste jag vänta tills efter jag pratat med dietisten?
Är det bäst att successivt ta bort gluten ur kosten eller sluta tvärt?
Är det bra att även gå över till låglaktos och utesluta havregryn ur kosten innan jag har varit hos dietist?

Tack på förhand!

Svar

Hej!

När du fått diagnosen celiaki kan du börja äta glutenfritt direkt. Du behöver inte sluta successivt och inte vänta på tid hos dietist. Däremot är det bra att du får träffa dietist så snart som möjligt för att få veta mer om vad du behöver undvika och vad du kan äta istället.

Ofta kan tarmen bli känslig mot laktos vid en obehandlad/nydiagnostiserad celiaki eftersom tarmen är skadad. Man kallar det för en sekundär laktosintolerans. Om du upplever besvär vid intag av mjölkprodukter kan det därför vara bra att välja laktosfria alternativ under ett par månader tills tarmen har läkt.

När det gäller havre bör du hålla dig till “Ren havre”. Det finns att köpa i vanliga matbutiker från den glutenfria hyllan. Vanliga havregryn kan innehålla spår av andra sädesslag som innehåller gluten och bör därför undvikas.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg Dietist