Glutenöverkänslig trots negativt blodprov och biopsi?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

37år och testades negativt för gluten. Men jag äter glutenfri kost ändå sedan 4 månader tillbaka. Just för att se om jag kunde bli piggare. Läste att epilepsi kunde vara ett symptom på glutenintolerans så jag tänkte se om jag blir bättre och även min pollenallergi. Trött har jag varit i ett år och är faktiskt piggare nu.

Igår så åt jag chokladbollar med vanligt havregryn och senare på kvällen fick jag jätteont i övre delen av magen och även klåda på magen. Hade jättemycket klåda på kroppen innan jag slutade med gluten. Har råkat få i mig gluten vid två tillfällen innan och även då fått ont i övre delen av magen, men då också fått som en klump i halsen och var jättetrött i ett par veckor. Sov hela tiden.

Nu min fråga till dig. Kan man vara överkänslig mot gluten fast både blodprov och biopsi visar negativt?

Mvh
Susanna

Svar

Hej,

Tack för din fråga. Ifall både blodprov och biopsi togs i samband med att du åt en gluteninnehållande kost, och båda visade negativt, låter det inte troligt att du har celiaki. En biopsi är standardmetod för att bekräfta diagnosen celiaki. Den medicinska bedömningen ska dock alltid göras av en läkare, och jag kan därför tyvärr inte svara närmare på din fråga.

Jag tycker att du kan vända dig till sjukvården igen för att diskutera dina symptom i samband med intag av gluten.

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Ylva Törner

Leg. dietist