Quorn? Glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej, min dotter är glutenintolerant. Kocken på hennes skola frågade om hon tål quorn? Vi trodde att quorn var glutenfritt. Kocken menade att vissa glutenintoleranta inte tål quorn och att hon skulle kolla upp om hon tillhörde den gruppen. Stämmer detta? Och hur kollar man i vilken “katergori” min dotter är i?

Svar

Quarn är gjort utav svampprotein och är i sig glutenfritt. Producenten skriver på sin hemsida att quarn inte är lämpligt för glutenallergiker eftersom produkten tillverkas i en anläggning där gluten och vete förekommer. Det kocken menade var antagligen att det beror på hur känslig din dotter är. Det är dock svårt att veta om, och i så fall hur mycket gluten, en quarnfilé tillverkad i en fabrik där det tillverkas glutenhaltiga produkter (såsom quarnschnitzel) innehåller. Det är alltså säkrast att avstå från alla quarnprodukter. Detta är dock olyckligt, speciellt för de som är glutenintoleranta och vegetarianer, då flera av produkterna kunde varit glutenfria.

mvh

Åsa Nordlander, dietiststudent