Är det gluten i Sakta Maria Teriaki?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Läste ditt svar om vete i exempelvis Teriyakisåser och du svarade att om det står vete i anslutning till soya så ska det vara ok om det inte finns med vete någon mer gång. När jag tittar på Santa Maria Teriyakisås står det bara vete vid sojan, ingen mer stans. Trots det står det angivet gluten under allergener. Hur ska jag som glutenintolerant tolka det?

Svar

Hej!

Tack för din fråga. Sojasåser med innehåll av vete har analyserats av Livsmedelsverket och då har man inte kunnat påvisa gluten. Analyser har dock inte gjorts på teriyakisåser, där vete finns med som ingrediens. Man kan därmed tyvärr inte säga att dessa är glutenfria. I detta fall med Santa Marias teriyakisås där vete står i anslutning till sojan skulle man kunna kontakta företaget och fråga.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva