Skillnad på allergi och intolerans?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej,

Jag fick för fyra år sedan diagnosen glutenintolerans efter att ha genomgått en gastroskopi, skulle efter ett år gå på återbesök för att göra en till för att konstatera att tarmluddet var tillbaka men flyttade till en annan stad och återbesöket uteblev.

Jag har ibland haft fortsatta problem med magen trots att jag äter glutenfri diet och för ett par veckor sedan fick jag en allergisk chock. Vårdcentralen tog blodprover och jag har nu fått ett brev hem om att jag inte är allergisk mot något de testade inklusive gluten. Hur kan det komma sig? Är det skillnad på allergi och intolerans, eller visar blodprover negativt om jag går på glutenfri kost, eller kan det vara så att jag feldiagnostiserats från början? Blir lite förvirrad och är tacksam för svar.

 

Vänliga Hälsningar

Iwona Daton

Svar

Hej Iwona!

Det stämmer att det är skillnad på allergi och intolerans. Det är olika typer av reaktioner i kroppen. Det finns dock inget som heter glutenallergi. Däremot kan man vara allegisk mot vete. Glutenintolerans eller celiaki är en kronisk sjukdom medan en allergi kan växa bort.

Jag tror inte alls att du är feldiagnostiserad. Antingen har de tagit allergiprover som varit negativa, vilket stämmer om du har glutenintolerans som inte är en allergi. Om de även har tagit prov för gluten så visar det bara att du håller en glutenfri kost. För precis som du skriver visar ett test mot gluten ingenting om du redan äter glutenfritt.

Hoppas att svaret gör att du känner dig mindre förvirrad!

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist