7-åring är hungrig och godissugen, är glutenfri kost mindre mättande?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,
Min son, som nu är sju år, har haft sin Celiakidiagnos i drygt tre år. Det tog två år för honom att återhämta sig och tarmen att läka, men nu är han som vilken liten pojke som helst. Dock är han alltid hungrig eller godissugen. Precis som andra barn äter han mycket när maten passar och lite när han inte tycker om den, men detta verkar inte spela någon större roll. Vi har knappt hunnit resa oss från matbordet innan han börjar tjata om godis och frukt.

Sonen älskar smör och äter helst med sked ur smörpaketet. Det får han absolut inte, men kan detta vara hans kropps sätt att signalera en brist?

Finns det något i den glutenfria maten som gör den mindre mättande och hur kompenserar vi i så fall för det på ett sätt som en sjuåring accepterar? Vi äter varierat och har grönsaker till varje måltid.

Godis har vi bara på lördagar.

Tacksam för hjälp.

Svar

Hej,

Det är såklart svårt att säga eftersom jag inte har träffat din son och fått höra hur han äter. Om ni har en dietist som ni träffar regelbundet så kan ni berätta på nästa besök hur han äter under en dag, för att kanske få lite tips. Om jag spekulerar lite så kanske det är så att han är i en intensiv tillväxtfas och behöver äta mycket för att få i sig tillräckligt? Allmänna råd för barn är att äta frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål dagligen. Ett kvällsmål kan vara ett sätt att möta det extra behovet. Hur vi känner mättnad är lite komplext och påverkas av flera faktorer, såsom grönsaker i måltiden, att man äter en proteinkälla såsom ex. fisk/kyckling/bönor/kött. Fiberrika alternativ kan vara något mer mättande, så att välja mer fiberrikt glutenfritt bröd kan kanske öka mättnaden något.

Som sagt, för att få individanpassade råd rekommenderar jag dietistkontakt.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner