Är det gluten i risvinäger? Finns det gluten i vin?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej, vad är det som gäller angående sushi? Såg en tidigare fråga, men ville ta upp den igen då jag har läst att man ska vara försiktig eftersom risvinägern kan innehålla vete. Särskilt billigare restaurang varianter. Stämmer detta?

Vad gäller angående vinäger i allmänt?

Jag har också läst att vin kan innehålla gluten då de sluter tunnorna med något vetebaserad röra/ klister vilket gör att vinet innehåller gluten, kan detta verkligen stämma?

Hur vet man hur man ska tolka “aromer” som ingrediens?

Tack för all hjälp! Uppskattas verkligen!

Svar

Hej Paula!

Var roligt att du uppskattar frågespalten! Jag ska försöka besvara dina frågor så gott jag kan.

Risvinäger ska som namnet antyder vara gjord av ris och är det som vanligtvis används i sushi. Tyvärr kan jag inte svara på om det finns sushirestauranger som använder vinäger som innehåller vete. Fråga för säkerhets skull när du beställer. Är vinägern destillerad så ska den trots att den baseras på vete inte innehålla gluten.

Vinäger är normalt sett glutenfritt, exempelvis rödvinsvinäger, vitvinsvinäger och balsamvinäger. Det finns dock en form av vinäger som kallas för maltvinäger och är vanlig i Storbritannien som innehåller malt från korn och därmed kan innehålla små mängder gluten.

Vin är glutenfritt. Vad jag vet har man aldrig lyckats påvisa något gluten trots att tunnorna kan vara behandlade med vete. De som reagerar mot vin är oftast överkänsliga mot histamin eller sulfit, men detta har ingenting med celiaki eller vete att göra.

Gällande aromer så är det något som tillsätts för att påverka smak och doft. Står det enbart aromer får det inte innehålla gluten.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist