Hur många ppm gluten innehåller svagdricka?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,

jag har tidigare läst att Spendrups gammeldags svagdricka innehåller mindre än 100 ppm gluten/liter. Det var Sveriges bryggerier som gjorde den mätningen 2005 så det var ju ett tag sedan. Spendrups säger att de inte alls letar efter gluten i den produkten och kan därför inte svara på hur många ppm den innehåller idag. Har ni ngn mätning på detta? Vill gärna baka vörtbröd..

Svar

Hej!

Livsmedelsverket gjorde under 2013 analyser av gluten i öl, julmust och svagdricka. Två tillverkningsdatum av svagdricka från Spendrups analyserades. Man fann 17 mg gluten/liter i den ena och 120 mg gluten/liter i den andra omgången, alltså en väldigt stor variation.

Mer om undersökningen kan du läsa här: http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/kemiska/Gluten_i_maltdrycker_SLV-rapport-3_2013.pdf

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg Dietist