Tål glutenintoleranta glukossirap, maltodextrin och havre?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hejsan!

I början av sommaren fick jag beskedet att jag är glutenintolerant. Det går bra och jag mår bättre & bättre (bortsett från några “återfall” magen får pga den inte läkt helt & hållet som dietisten berättade att man kan få även om äter en 100% glutefrikost). Men något som jag har funderat länge över nu är om det verkligen är okej för en glutenintolerant att äta både glukossirap & maltodextrin?

Jag har läst på både livsmedlesverkets hemsida, celiakiförbundets hemsida samt Celiakiboken (Ingredienslexikonet) där jag får uppfattningen om att det ska vara okej med dessa två ingredienser. Samtidigt så finns det ett flertal hemsidor (allergiinfo, allergimat osv.) som varnar för dessa två ingredienser och säger att de inte alls är okej för glutenintoleranta att äta.

Jag har även vänner & arbestkamrater som haft glutenintolerans i 15-20 år som även de säger att man absolut INTE får äta dessa två ingredienser om man är glutenintolerant. VIlket gör mig väldigt förvirrad..

Samma sak gäller Ren Havre. Jag köper endast Havre/Havregryn/Havremjöl som står/finns på glutenfria hyllorna i matbutiker samt endast om de är märkta med just Ren Havre (dvs Sempers & Carlshamn Bageri).

Enligt celiakiförbundets hemsida samt livsmedelsverket & Ingredienslexikonet är det okej att äta Ren Havre. Medan precis som tidigare nämnt är det ett stort NO-NO bland allergihemsidor & glutenintoleranta som haft det i över 15år.

Även där blir jag tudelad.. Vad tusan kan jag lita på egenligen? Så därför vill jag ha ett riktigt svar & hoppas att det kan komma från er eftersom ni ändå är väldigt insatta i detta & forskar/vet den nyaste informationen om glutenintolerans (eller har jag fel)?

MVH / Pia Nolén, Härnösand.

Svar

Hej Pia!

Jag förstår att det kan vara förvirrande och frustrerande att inte få ett säkert svar på vad du kan äta eller inte. Precis som du skriver har Livsmedelsverket gjort analyser av glukossirap och funnit att det är ok för glutenintoleranta att äta produkter med både glukossirap och maltodextrin. Både glukossirap och maltodextrin är nedbruten stärkelse från till exempel majs, potatis eller vete. Enligt Europeisk standard får hydrolysatet från vete innehålla max 20 ppm gluten, vilket är detsamma som gränsen för glutenfritt. Detta betyder att det är ok för dig som glutenintolerant att äta dessa produkter.

Vi på Celiakiförbundet försöker självklart hålla oss till den senaste informationen och forskningen. Står det andra saker på andra sidor kan det bero på att informationen inte är aktuell. För 15-20 år sedan gav man rekommendationen att det kunde finnas gluten i dessa produkter eftersom man inte visste säkert. Berätta gärna för dina vänner/arbetskamrater att det numera finns analyser somvisar att det är ok att äta glukossirap och maltodextrin.

När det gäller havre (ren havre) gäller samma sak. Senare års studier visar att ren havre inte innehåller gluten och därför tolereras av de allra flesta med celiaki. Tyvärr finns fortfarande vissa informationskällor som inte är uppdaterade. Att dina vänner/arbetskamrater inte äter havre kan bero på att när de fick diagnosen gavs rådet att utesluta alla fyra sädeslag. Att som glutenintolerant föra in havre i kosten ger både ett ökat livsmedelsutbud men bidrar även med nyttiga fibrer och goda bakegenskaper.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist