Tål glutenintoleranta kornmalt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag undrar om man som glutenintolerant får äta kornmalt. Det finns i de flesta cornflaksen har jag märkt. Kan man köpa någon annan cornflakes förutom de på glutenhyllan i så fall? Tacksam för svar!

 

Svar

Hej! Det här med malt är en liten klurig fråga. Malt är säd som fått gro och sedan torkats. Man kan mälta olika spannmålssorter, men vanligast är korn. Eftersom kornmalt är gjort av korn som innehåller gluten kan det innehålla gluten, men så är dock inte alltid fallet. Vad det gäller cornflakes så har Livsmedelsverket testat cornflakes av flera olika märken och kommit fram till att Kellogg´s överskrider gränsen för vad som får kallas glutenfritt. Det gjorde dock inte de övriga märkena som testades, trots att de kan innehålla malt. Hela undersökningen finns på:

http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Allergi/Gluten-i-cornflakes/

Malt finns även i till exempel öl och även där kan det skilja sig mellan olika märken och sorter vilka som räknas som glutenfria. För att få reda på om en viss produkt med malt innehåller gluten är det säkrast att kontakta producenten för att se om de har genomfört några tester.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent