teriyaki sås

Senast uppdaterad: 2014-02-19

Hej, jag har precis fått reda på att jag är glutenintolerant och då förstått att vanlig soya innehåller gluten, är det samma med teriyakisås eller behöver jag leta efter glutenfri sådan?
Tack! Mvh olivia.

Svar

Hej Olivia!

Sojasåser tillverkas genom jäsning av sojabönor och rostat vete.  Efter jäsningen utvinns själva sojasåsen och olika kryddor tillsätts. Livsmedelsverket har analyserat färdiga sojasåser och inte kunnat påvisa något gluten i slutprodukten. Trots att vete står som ingrediens på sojan är den alltså ok att äta för dig som glutenintolerant.

När det gäller andra såser som innehåller sojasås (t.ex. teriyakisås) är det viktigt att läsa på innehållsförteckningen. Kommer vetet enbart från sojasåsen står det i parentes efter ingrediensen “sojasås”. Det du däremot behöver se upp med är om vete eller någon annan gluteninnehållande ingrediens finns med i en annan del av innehållsförteckningen. Detta kan skilja sig mellan olika tillverkare och det går därför inte att säga generellt om teriyakisås är glutenfri. Jag vet dock att det finns en helt glutenfri (utan vetebaserad soja) från Kikkoman.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist